Växjö är Årets kulturkommun 2017

Ikväll utsåg fackförbundet Vision Årets kulturkommun 2017. Och vinnaren är Växjö kommun. I juryns motivering står att kulturen i Växjö spelar en framträdande roll och ger eko långt utanför landets gränser.

Vision betonar också vikten av att det första och enda ”Det fria ordets hus” har skapats i kommunen, vilket bidrar till kampen om yttrandefrihet och värnar om det litterära kulturarvet. Framtidens bibliotek och Växjö konsthall lyfts också fram och juryn konstaterar att Växjö kommun har modet att satsa både långsiktigt, framtidsinriktat och nytt på kultur. Samt att kommunen även flyttat fram gränserna för den offentliga konsten.

- I Växjö har vi de senaste åren startat upp flera spännande projekt – Det fria ordets hus, Framtidens bibliotek, Scensommar och Art Site för att nämna några. Vi vet att det gett ringar på vattnet i Sverige och utomlands och det här priset är ett bevis på det. Framför allt vill jag framhålla alla medarbetares enorma engagemang, säger Erica Månsson, före detta kultur- och fritidschef i Växjö kommun, som precis lämnat sitt uppdrag.

- Jag är stolt och glad att Växjös hårda arbete uppmärksammas på det härÅrets kulturkommun 2017 sättet. Vi har jobbat brett med flera olika bitar och vi har också stuckit ut hakan och vågat, inte minst vad gäller yttrandefrihet och konst. Nu ska det här förvaltas på bästa sätt under 2017, säger Eva Johansson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Växjö kommun.

Prisutdelningen skedde i Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn på Tjörn, som är 2016 års kulturkommun. De övriga nominerade var Finspång, Gislaved, Kiruna, Landskrona, Nordmaling, Säffle, Tibro och Örebro.

Hela juryns motivering:
”I Växjö kommun spelar kulturen en framträdande roll i samhället vilket ger eko långt utanför landets gränser. Sveriges första och enda ”Det fria ordets hus” har skapats i kommunen. Genom denna satsning medverkar man i dagens yttrandefrihetskamp samtidigt som man värnar om och knyter an till det litterära kulturarvet. Verksamheten främjar dialog och skrivande som ger medborgarna möjlighet att göra sin röst hörd både i Sverige och i världen. En föredömlig och konkret manifestation av kulturens och det fria ordets roll i samhället! Förföljda författare, journalister och konstnärliga yrkesutövare som är utsatta för censur och förtryck erbjuds också en fristad i Växjö.

Kulturutbudet i Växjö omfattar både bredd och djup. I Framtidens bibliotek vill man ta vara på medarbetarnas egna idéer och utarbeta nya arbetsmetoder för att nå nya målgrupper. Målet är att bli Sveriges bästa bibliotek och man är på god väg att lyckas. Växjö konsthall har ett intressant konstlabb där man laborativt och nyfiket förhåller sig till konsten för att vidga vyerna, utmana och ifrågasätta vad som sker i samhället. Växjö kommun har modet att satsa både långsiktigt, framtidsinriktat och nytt på kultur och har även flyttat fram gränserna för den offentliga konsten. Vision utser med stolthet Växjö till 2017 års kulturkommun.”

Mer om priset.

Vandringspriset är ett glasäpple av Rune Strand (se bild 1). Fotograf: Benjamin Goss.

Prisutdelningen på Tjörn (bild 2). Fotograf: Maria Johannessen, Tjörns kommun