Ny plastindustri i Åryd

Wasim Ali går i sin fars fotspår och är vd för en liten plastindustri. Nyligen flyttade företaget in i industribyn i Åryd.
Hittills har han klarat sig utan lån från banken.

Wasim Ali kom till Sverige för fem år sedan, fast besluten att snabbt lära sig språket och skaffa sig ett jobb. Innan han startade sitt plastföretag hann han med att jobba som maskinoperatör på Spaljisten i Åseda och Elitfönster i Lenhovda. Och lägga undan ett litet sparkapital.
När hans pappa föreslog att de skulle starta eget fanns både affärsidé, kapital och kunskap.
– Min pappa hade en plastfabrik i Irak och kan allt om plast. Jag kunde ingenting, säger han med ett stort skratt.

Flytt från Älmhult
De första åren höll man till i Älmhult men när lokalerna blev för små gick flytten till Åryd.
– Nu har jag två anställda och här finns plats att växa vidare. Jag har planer på att utöka sortimentet med andra engångsprodukter som restauranger behöver i både plast och papper, säger han.
Wasim känner till de nya EU-plastdirektiven och erbjuder en miljömässigt bättre plast till kunder som är beredda att betala. Kunder är bland annat grossistfirmor och livsmedelsaffärer. Påsarna går att få i olika kvalitet och storlek, med eller utan tryck.
Råvaran plastgranulat är dyr och består av olja. Wasim planerar att investera i en maskin som kan återanvända plastpåsar. Men inga investeringar görs med lånade pengar.
– Jag har inte behövt låna pengar och skulle inte vilja låna i banken för tänk om jag misslyckas? Det skulle kännas som att lura banken och det vill jag inte. Hellre växer jag långsamt och har koll på utgifterna, säger Wasim Ali.

Bildtext:
22-årige Wasim Ali har, med pappa som mentor och ett bra självförtroende att lyckas, startat en plastfabrik