Licking in Between

Licking in Between
Veronica Brovall och Emil Holmer
6 april - 21 maj 2017
Västra hallen

Licking in Between av Veronica Brovall och Emil Holmer saknar konkreta budskap men ger istället mer direkta effekter. Volymen både i storlek och uttryck river bort den förväntade idén om vad ett material eller ett språk kan vara. Emil Holmer säger bland annat så här om sitt måleri:

”Jag ser måleriet som en metod att röra sig in i något okänt. Det är en balansgång mellan att skapa en struktur som känns påtaglig och att upplösas i ingenting. Jag upplever ibland att jag måste vara snabb innan bilden försvinner. Det finns ingen modell för måleri. Det uppstår och förstörs samtidigt. Jag har länge haft tanken att konsten ska bära samma konstanta föränderlighet och rörelse som livet” 

I Holmers videoverk Core Temperature pendlar ljudet mellan sövande och hysteriskt. När det ena somnar, vaknar det andra. Rösten som hörs ibland och försvinner ibland liknar närmast ett slags tungomål eller djurspråk. Formen på filmen är delvis inspirerad av ASMR-videos (autonomous sensory meridian response), en slags avslappnings eller meditations video som återfinns på youtube. I ASMR-videos är det ofta en viskande röst eller händer som smeker en yta som på vissa kan ha en sövande och lugnande effekt.

I Brovalls keramiska verk är rörelserna dragna till sin spets och allt annat än lugna. Verket Bodyguards are not enough liknar närmast en hög med slaktavfall med knivar, yxor och svärd nerstuckna i massan. De flätade länkarna för tankarna till en slags sadomasochistisk akt som gått rejält fel. Det dryper.

Brovalls verk både pulserar i all sin köttighet, bokstaverar (FUCK HERE) och gestikulerar med enorma tummar som pekar uppåt likt facebooks både likgiltiga och opinionsbildande tumme. Man får som betraktare återkomma till vissa element som slickande tungor och gapande hål där det är oklart om det är hål för plågsam eller njutningsfull penetration. De olika referenserna till både sex och våld varvas med optimistiska tillrop och tummen upp gör att skulpturerna känns påfallande befriade från moralism och dömande.

Både Veronica Brovall och Emil Holmer är utbildade vid konsthögskolan i Umeå. De är numera bosatta i Berlin och har en rad uppmärksammade utställningar bakom sig både i Sverige och internationellt. Emil Holmer är förutom med Licking in Between på Växjö konsthall även aktuell med en utställning på Galleri 21 i Malmö och Veronica Brovall är bland annat aktuell med ett nytt offentligt verk i Helsingborg.

Program för vernissagen torsdag 6 april klockan 17-19:
Klockan 17.30: Filippa de Vos, konsthallschef för Växjö konsthall hälsar välkommen, därefter samtal mellan konstnärerna och Nicolas Hansson, konst- och kulturchef, Växjö kommun. Musik av Klubb Kalabalik. Fri entré.
------

Programverksamhet i samband med utställningen:
Fredag 7 april klockan 19: Konsert. Windemo Ensemble med
gitarr, fiol och slagverk, arrangerad av Media Artes. Fritt inträde.´
Söndag 7 maj klockan 13-15: Familjelabb. Kreativt skapande för hela familjen med inspiration från Licking in Between. Fritt inträde, ingen föranmälan.
Varje lördag april/maj: konstlabb för alla barn över 5 år mellan klóckan 13-15. 50 kr/barn, ingen föranmälan.
------

För pressbilder: kontakta Josephine Dahlberg Jigander; Detta är en e-postadress eller telefon, 0470-41475.

Facebookevent hittar du här.
Följ oss på Instagram här.