Arkitekttävling avgjord för Växjös nya stads- och stationshus

White Arkitekter vann arkitekttävlingen för Växjös nya stads- och stationshus. Förslaget ”Under ett tak” blir en ny mötesplats i Växjö och en modern arbetsplats för kommunens medarbetare.

– Vi är oerhört stolta över att få skapa en byggnad för framtiden i Europas grönaste stad. Med vårt förslag ”Under ett tak” får Växjö en ny mötesplats för alla, där människorna står icentrum. Byggnaden blir också hållbar utifrån ett ekonomiskt och ekologiskt perspektiv, säger Klara Frosterud, ansvarig arkitekt på White arkitekter.

Det vinnande förslaget är en byggnad i trä och glas av olika slag. Glaset kommer att ha olika funktioner, vissa partier har solceller som producerar el, andra har solskydd och övriga är transparanta eller färgade för att förstärka den bakomliggande fasaden i trä.


Under ett tak
Stadshusets huvudentré mot öster. Klicka på bilden för större format.

I juryns motivering står bland annat att White Arkitekters förslag ”redovisar en väl sammanhållen och karaktärsfull byggnad med ett starkt uttryck, en ny siluett och ett nytt signum för Växjö stad. Sammantaget är det vinnande förslaget en väl genomtänkt byggnad i alla delar som klarar att leva upp till Växjös krav och intentioner om en hållbar framtid.”

- Juryn har varit helt enig och vi överlämnar ett förslag som kan möta framtidens behov, där invånare och besökare känner sig välkomna och där våra medarbetare och resenärer trivs, säger Per Schöldberg (C), Växjö kommun.

Hela motiveringen, information om vinnande bidraget och mycket mer hittar du på sidan Växjö stads- och stationshus.

Utställning

Under perioden 26/1 – 26/2 kommer det att vara en utställning av det vinnande förslaget i Röda rummet på Stadsbiblioteket. De övriga fyra förslagen som kom till slutfasen i tävlingen kommer också att ställas ut. Missa inte chansen att gå dit och titta närmare på illustrationer och ritningar 

Här kan du läsa frågor och svar om arkitekttävlingen och om det nya stads- och stationshuset.