Fordons- och transportprogrammet

Det är varierande och roligt att arbeta inom fordonsbranschen. Dessutom är arbetsmarknaden god. Utbildningen innehåller mycket praktiska uppgifter och du kommer att få lära dig sådant som du har stor nytta av i arbetslivet.

Här lär du dig att arbeta med allt från bilar till skogsmaskiner

Det är roligt att plugga på fordonsprogrammet. Vi blandar praktiskt arbete med teori och spännande upplevelser. Du lär dig hela kedjan – från felsökning till att hitta en lösning och åtgärda felet. Till vår hjälp har vi fordon som är inlämnade av kunder. Så det mesta av arbetet under din utbildning är på riktigt. Du kommer bland annat att få svetsa, meka, koppla och felsöka. Tillsammans med dina lärare kommer du att ansvara för att varje fordon som lämnar verkstaden är i gott skick. Minst 15 veckor av din utbildning är arbetsplatsförlagt lärande (APL) ute på ett företag. Det innebär att du får jobba på riktigt. Du har tillgång till ett eget digitalt verktyg och sköter du dina studier kan du få ekonomiskt stöd till ett körkort.

Inriktning

Efter att du har läst ett år väljer du mellan två inriktningar.

Lastbil och mobila maskiner
Här får du arbeta med fordon inom entreprenad, jordbruk, skogsbruk och transport. Du får serva, underhålla och reparera. Arbetet riktar sig mer mot företag som har stora behov av servicetekniker till sina maskiner. Dessa är gjorda för att kunna utföra en stor mängd olika uppgifter som till exempel att kapa ett träd, lyfta eller transportera gods. Det ger roliga utmaningar som du kommer lära dig att hantera.  

Personbil
Här får du arbeta med personbilar och lätta arbetsfordon. Det gör att man får in en uppsjö av olika modeller och olika bilar. det gäller att lära sig exempelvis vilka olika egenskaper en Volvo har mot en Toyota. Arbetet blir därför varierande och fokuserat på problemlösning. Efter utbildningen kommer du att ha lärt dig hur man reparerar de flesta fel som kan uppstå i en bil. 

Efter programmet

Arbetsmarknaden inom fordonsbranschen är god. Utbildningen ger dig bra möjligheter för att få ett jobb direkt efter gymnasiet. Det finns också ett stort urval av tänkbara jobb som är både praktiska, självständiga och givande. Genom att välja kurser får du grundläggande behörighet för högskolestudier. Och med din yrkesexamen har du möjlighet att studera på en yrkeshögskola.


Kontakta oss

Programansvarig
Kristina Hallberg
0470-79 60 64,
Studie- och yrkesvägledare
Emma Poltan
Tel 0470-436 45

Grundläggande behörighet

På det här programmet har du möjlighet att läsa så att du går grundläggande behörighet för högskolestudier.

Andrée Davidsson,
3:e året – personbil

-Jag har alltid haft ett intresse för fordon och gillar att arbeta med händerna, det ger mig sinnesro. Bäst är att vara ute i verkstaden och i framtiden vill jag jobba som bilmekaniker. Jag tycker kursern är bra och varierande, och jag trivs väldigt bra.

Caper Danielsson,
3:e året – lastbil och mobila maskiner

-Jag har alltid gillat att meka och eftersom jag hört bra saker om utbildningen här kändes det som ett lätt val. Vi skruvar med traktorer och växellådor och får testa på att ex dra el. Lärarna är bra och ger oss roliga uppgifter - jag trivs jättebra.