Fordons- och transportprogrammet

Det är varierande och roligt att arbeta inom fordonsbranschen. Dessutom är arbetsmarknaden god. Utbildningen innehåller mycket praktiska uppgifter och du kommer att få lära dig sådant som du har stor nytta av i arbetslivet.


Här lär du dig att arbeta med allt från bilar till skogsmaskiner

Det är roligt att plugga på fordonsprogrammet. Vi blandar praktiskt arbete med teori och spännande upplevelser. Du lär dig hela kedjan – från felsökning till att hitta en lösning och åtgärda felet. Till vår hjälp har vi fordon som är inlämnade av kunder. Så det mesta av arbetet under din utbildning är på riktigt. Du kommer att få svetsa, skruva, koppla och felsöka med dator. Tillsammans med dina lärare kommer du att ansvara för att varje fordon som lämnar verkstaden är i gott skick. Minst 15 veckor av din utbildning är arbetsplatsförlagt lärande (APL) ute på ett företag. Det innebär att du får jobba på riktigt. Du har tillgång till ett eget digitalt verktyg och sköter du dina studier kan du få ekonomiskt stöd till ett körkort.

Inriktning

Efter att du har läst ett år väljer du mellan två inriktningar.

Lastbil och mobila maskiner
Här får du arbeta med fordon inom entreprenad, jordbruk, skogsbruk och transport. Du får serva, underhålla och reparera. Du kommer också få en förståelse för hur branschen fungerar och vilka krav som ställs på snabbhet och kvalitet.

Personbil
Här får du arbeta med personbilar och lätta arbetsfordon. Det handlar om service, underhåll och reparationer. Arbetet är ofta tekniskt avancerat och du kommer att få lära dig att jobba självständigt med problemlösning.

Efter programmet

Arbetsmarknaden inom fordonsbranschen är god. Utbildningen ger dig bra möjligheter för att få ett jobb direkt efter gymnasiet. Det finns också ett stort urval av tänkbara jobb som är både praktiska, självständiga och givande. Genom att välja kurser får du grundläggande behörighet för högskolestudier. Och med din yrkesexamen har du möjlighet att studera på en yrkeshögskola.


Kontakta oss

Rektor Martin Wikerstål,
Studie- och yrkesvägledare
Nils-Bertil Samuelsson
Telefon 0470-417 90

Ragnar Wegefelt, 3:e året – personbil

– Jag är intresserad av bilar och jag känner tidigare elever som är nöjda och som har fått jobb, så det här var min grej. Efter skolan ska jag söka jobb, det finns efterfrågan på nyutbildade mekaniker så jag är inte orolig.

Linus Harsten, 3:e året – lastbil och mobila maskiner

Jag stortrivs med lärarna och miljön – allt är så seriöst samtidigt som det är glad stämning! Det är roligt att kombinera teori och praktik. Efter skolan vill jag först ut i arbetslivet en tid och senare läsa vidare.