Grundskolläraren Sounia

Klassföreståndaren Sounia Barsoum är i full färd med förberedelserna inför terminsstart när jag kliver in i klassrummet på Furutåskolan. Snart ska hon få välkomna sina elever till klass 2B.

- Det är viktigt att barnen känner sig välkomna, så jag ger alla en kram och nya saker som en ny pärm, en penna, ett suddgummi och skrivhäften som de behöver under terminen, berättar hon.

Under den första terminen kommer eleverna träna mycket på att skriva. Det är viktigt att de lär sig att skriva för hand. Sounia berättar att barnen är i stort behov av att träna på att skriva för hand och de utvecklas mycket då.

- Det är alltid roligt att se hur barnen utvecklas och hur deras självförtroende stärks. Jag måste komma ihåg att de är små individer och att alla har olika förutsättningar för att lära sig. Det gäller att lära känna dem och se vad varje elev behöver för att utvecklas så jag kan hjälpa dem.

Sounia utbildade sig till lärare på Linnéuniversitet och arbetat i sex år på olika skolor i Växjö kommun. Till sist kom hon till Furutåskolan och här trivs hon bra, både med arbetslaget och eleverna. Idag är Sounia mentor till lärarstudenter och tycker att det är viktigt att försöka inspirera studenter under deras praktik.

- Det är viktigt att ha förmågan att inspirera och lära ut. Du ska jobba med det du är intresserad av för det är då du kan engagera dig och ge mer av dig själv, oavsett vad du gör.

Som lärare måste du vilja jobba med barn och ha det som passion. Jag träffade många engagerade lärare och jag ser själv fram emot att gå till jobbet varje dag. Min övertygelse är att när vi jobbar med något som vi är intresserade av och får använda våra krafter i det här arbetet, så känner vi oss tryggare, gör ett bättre jobb och jobbet känns enklare. Vi blir naturligt kreativa och vet hur vi ska lösa de utmaningar som dyker upp på vägen. För att trivas gäller det att se till att man får använda sina superkrafter i sitt jobb.

Att jobba som lärare innebär en frihet att kunna välja hur man vill lära ut.

- Det är viktigt som lärare att man delar med sig av sina erfarenheter och hämtar nya idéer från varandra. Vi ska hjälpas åt så att barnen får det bästa och får prova nya saker. Jag behöver också våga prova nya saker ibland! Det är kul när jag och barnen kan utvecklas tillsammans, berättar Sounia.

När jag lämnar klassrummet möter jag en grupp nervösa och uppspelta elever i korridoren. De skrattar och busar med varandra samtidigt som de väntar på att Sounia ska släppa in dem och hälsa dem välkomna till andra klass. 

Skriv ut
Senast uppdaterad: 25 juli 2017