Boende

Om dina behov av vård, omsorg och tillsyn är så stora att du inte längre kan bo kvar hemma kan du få flytta till ett boende med personal dygnet runt, ett så kallat särskilt boende.

I ett särskilt boende finns gemensamma lokaler med möjlighet till samvaro, måltider och aktiviteter. Det finns trygghetslarm installerat i varje lägenhet.

Du får ett hyreskontrakt på lägenheten och möblerar med egna möbler, förutom säng och madrass som finns i varje lägenhet.

Särskilt boende finns i Växjö, Ingelstad, Lammhult, Rottne, Braås, Gemla och Vederslöv. Det finns både kommunala och privata särskilda boenden.

Hur får jag ett särskilt boende?

Du själv eller din företrädare ansöker om särskilt boende. Ansökan ska helst vara skriftlig och på vår ansökningsblankett eller via vår e-tjänst.

Vad händer med min ansökan?

När din ansökan kommer in till kommunen är det en handläggare som utreder om du har rätt till ett särskilt boende. Handläggaren träffar dig för att samtala om vad du behöver hjälp med.

Ibland kan handläggaren behöva information exempelvis från en läkare. Då krävs ditt samtycke för detta.

Du får ett skriftligt beslut när utredningen är färdig.

Om jag inte får ett särskilt boende?

Om du får avslag på din ansökan, det vill säga att du inte får ett särskilt boende, kan du överklaga beslutet. I det skriftliga beslutet finns information om hur det går till att överklaga. Din handläggare kan hjälpa dig med detta.

Vad kostar det att bo på ett särskilt boende?

Du betalar hyra för bostaden till bostadsbolaget och en avgift för mat, hygienpaket och sänglinne till kommunen. Utöver detta tillkommer en avgift för hjälpen du får på boendet.

Hur stor avgiften är beror på inkomst. Du får ett beslut som talar om vad din avgift blir. Beslutet kan överklagas.

För att vi ska kunna räkna ut hur mycket du ska betala i avgift, får du lämna in inkomstuppgifter på en särskild blankett. Blanketten får du av handläggaren.

Omsorgsförvaltningens avgiftshandläggare kan lämna information om avgifter och hur du fyller i blanketten. De nås via Växjö kommuns kontaktcenter, telefon 0470-410 00.

Kan jag välja var jag vill bo?

Beviljas du ett särskilt boende får du en valblankett av handläggaren. Du kan göra högst tre val om var du vill bo.

Vistas du på en tillfällig placering eller på sjukhus och har behov av ett särskilt boende direkt efter vistelsen har du inte rätt att välja utan får en plats där det först blir ledigt.

Hur gör jag om jag vill byta särskilt boende?

Då lämnar du in en intresseanmälan om byte av särskilt boende. Blanketten kan du få av boendesamordnaren, som nås via kommunens kontaktcenter på telefon 0470-410 00.
Du ställs i kö till det önskade boendet och får ett erbjudande i mån av plats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 10 oktober 2017
Stöd och omsorg