Bergendahlska gården - BG

Bergendahlska gården - BG
I mer än 50 år har Bergendahlska gården varit en mötesplats för Växjös ungdomar. När BG öppnade 1960 fanns både bilverkstad, vävstuga och replokaler. Här spelade bl a Crossfires - Växjös första popband att nå 10-i topplistan. Under 70- och 80-talen hölls legendariska discon i källaren och huset fungerade som fritidsgård mitt i centrum.

2001 öppnade Musikhuset (nu BG-Musik) på övervåningen med replokaler, studio och konsertlokal. Replokalerna i källaren togs över av Studiefrämjandet. 2012 flyttade Pax-Kafé (nu BG-Kafé) in på nedervåningen som tidigare låg vid Willans Park i Växjö och sedan januari 2014 har vi det gemensamma namnet Bergendahlska gården, BG, för verksamheterna i huset.

BG är ett hus som är öppet för dig som ung, kom hit och häng, spela musik, fika, fråga om sommarjobb, prata med någon vuxen. BG är ett drogfritt hus som drivs av Växjö kommun tillsammans med flera olika samarbetspartners. Vi som jobbar i huset finns till för dig som besökare, tveka inte att fråga oss om du undrar något, du känner igen oss på våra BG-tröjor!

BG-Kafé
När du kommer in på BG hamnar du på BG-Kafé, här kan vem som helst ta en fika men det är en mötesplats riktad mot gymnasieungdomar i Växjö. Vi har öppet ”after school”, d.v.s. eftermiddagar och kvällar. Hos oss kan du köpa billigt fika och softa i mysig lounchmiljö. Du kan också göra läxor, spela PS4, titta på sport, film, låna en dator eller spela brädspel. Här finns också en scen för akustisk musik.

BG-Musik
Gillar du musik och spelar själv, vill arrangera en spelning eller bara kolla på våra band. Då är du välkommen till BG-Musik på övervåningen. Verksamheten drivs av Växjö kommun i nära samarbete med studieförbund och privata och ideella aktörer i Växjös musikliv och riktar sig till dig som är 13 år eller äldre. På BG repeterar ca 30 band i veckan. Dessutom arrangeras ett hundratal konserter i huset varje år.

På BG finns tre fullt utrustade repetitionslokaler och tretton replokaler som man får utrusta själv samt två inspelningsstudios, varav en till hiphop. Vi har också en konsertsal för 150 personer, där vi även har föreläsningar, konferenser, clinics och workshops. PA, ljus och backline av hög kvalité finns. En utescen (BG-Scenen) och en kaféscen som lämpar sig för mindre akter finns också. Vill man lära sig mer kring musik så arrangeras även vissa kurser i huset t.ex. DJ-kurs, arrangemang, ljud och musik.

Ungdomskontoret
Om man har frågor som rör vad man kan göra på sin fritid, åka som volontär, starta förening, arrangera en festival i trädgården, starta en dansgrupp osv. så kan man knacka på hos Ungdomskontoret som också ligger på övervåningen. De kan också allt om kommunens feriejobb i VäxjöSommar.

Navigator
Sedan hösten 2013 finns även Navigator på Bergendahlska gården. Navigator är en frivillig verksamhet för dig som är mellan 16-24 år som inte går i skolan eller har någon annan sysselsättning. Målet är att hjälpa dig att hitta din väg till utbildning eller arbete. På navigatorc kan man;
få vägledning, tala med en professionell vuxen, få stöd och uppmuntran, få hjälp med praktik, utbildning och att se jobbmöjligheter och delta i gruppaktiviteter.

Ungdomskontoret och Navigator är öppet kontorstider Måndag-Fredag.

Välkommen till BG


Kontaktinformation

Skribent Ungdomskontoret
Telefon 0470-41011
Arbetsplats BG- Bergendahlska gården, Liedbergsgatan 14-16