Eldningsförbud i Kronobergs län

Länsstyrelsen har beslutat om utökat eldningsförbud i Kronobergs län. Det råder extremt stor brandrisk i skog och mark.

Stäng meddelande

Fairtrade City

Den 8 oktober 2008 diplomerades Växjö kommun som en Fairtrade City av Rättvisemärkt (numera Fairtrade Sverige). Diplomeringen visar att det finns ett engagemang för att konsumtionen av etiskt märkta produkter ska öka i kommunen. 

I Växjö kommun har politikerna beslutat att den etiska konsumtionen inom kommunen ska öka. Det innebär att en större andel av inköpen av till exempel kaffe, te och bananer ska vara etiskt märkta produkter. 

7-9 maj är det hela världens fikatradition - Fairtrade Challenge

World Fairtrade Challenge lyftervarför Fairtrade behövs och vilken skillnad det gör för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Du kan göra skillnad och bidra till FNs globala mål för hållbar utveckling (Agenda 2030) genom ditt fika.

Läs mer om Fairtrade Challengelänk till annan webbplats

Vad innebär etisk märkning?

Etiskt märkning ska garantera att en vara har producerats i enlighet med ILO:s åtta kärnkonventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet. ILO är FN:s organ för arbetslivsfrågor. Bland kärnkonventionerna finns bland annat rätten att bilda fackförening och sluta kollektivavtal, förbud mot barnarbete, förbud mot tvångs- och slavarbete och förbud mot diskriminering. 

Det som är självklart i Växjö ska vara självklart överallt!

Växjö tar de mänskliga rättigheterna på allvar! För elfte året i rad diplomerades Växjö våren 2018 som en Fairtrade City. Det innebär att Växjö är en kommun som engagerar sig för etisk konsumtion och därmed bidrar till att förbättra levnads- och arbetsvillkor för människor i fattiga länder. 

Målsättningen är att all konsumtion i Växjö skall ha följt de mänskliga rättigheterna vid produktion. Fairtrade City är en diplomering från Fairtrade Sverige och ett av villkoren är att hela kommunen engagerar sig för en etisk handel och konsumtion – såväl kommunen som företag, butiker, restauranger, organisationer, föreningar och privatpersoner.

Styrgruppen för Fairtrade City, som består av personer som representerar ett tvärsnitt av Växjö, erbjuder företag i Växjö information och diskussion kring hur man kan vara delaktig i Fairtrade City Växjö.

Läs mer

Du kan läsa mer om Fairtrademärkt och diplomeringen Fairtrade City på webbplatsen, www.fairtrade.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.    

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 maj 2018
Hållbarhet och miljö