Förskolebussar

En förskolebuss är en mobil förskola som varje dag tar med barnen ut till olika härliga naturområden. Där får barnen - tillsammans med sina förskollärare - upptäcka, utforska och lära känna miljön i sin vackra kommun. Bilden visar ett exempel på hur en förskolebuss kan se ut. Sedan augusti 2018 finns Växjös två första förskolebussar finnas på plats.

En grön-vit buss med texten förskolebuss på väg mot livslångt lärande. illustration

Förskolebussar används redan på flera håll i landet, med gott resultat. Bland annat har Malmös erfarenheter varit viktiga när utbildningsförvaltningen planerat den framtida organisationen av bussarna.

Genom förskolebussarna sätts utomhuspedagogiken i fokus, och möjligheten för barnen att vara med om olika spännande äventyr och samtidigt lära sig ett varsamt förhållningssätt till natur och miljö.

Förskolebussen är en mobil avdelning men tillhör en förskola. Bussen avgår till exempel varje dag från förskolan vid klockan 09.00 och återvänder sedan vid 15.00-tiden till samma plats. Bussarna kör till så kallade basplatser som ligger max 30 minuter från förskolan. När bussen inte rullar är barnen kvar på den ordinarie förskolan.

Bussarna kommer att vara rikt utrustade. Allt från självklarheter som anpassade barnstolar och toaletter - till förvaring av kläder, lekmaterial och värmeskåp för mat. Blir ett barn trött finns det möjlighet att vila sig en stund inne i bussen. Varje dag serveras varm mat på bussen eller ute i naturen.

Utbildningsförvaltningen kommer att anställa erfarna busschaufförer till att köra bussarna.

Hur ansöker jag till förskolebussarna?

Förskolebussarna ska användas flexibelt inom kommunen, men i första hand är det Brände Udde och Lammhults förskolor som startar upp med förskolebussarna i sina verksamheter.
Om du vill ansöka till Brände Uddes förskolebuss gör du det via Dexter, och väljer då förskolan "Busster". Vid Lammhults förskolor ingår förskolebussen i den ordinarie verksamheten, och kräver därför inte någon specifik ansökan.

YouTube Visningbild
Senast uppdaterad: 24 maj 2022