Eldningsförbud i Kronobergs län

Eldningsförbud gäller i hela Kronobergs län. Brandrisk råder i skog och mark. Open burning prohibition order applies. Es gilt ein allgemeines Feuerverbot. سريان أمر حظر إشعال النار

Stäng meddelande

Bli en miljöhjälte - rädda maten från soptunnan

Under Earth week (25-29 mars) kommer vi att väga maten som slängs i köken på Växjö kommuns grundskolor. Vi kallar maten som slängs för matsvinn. Sen jämför vi med hur mycket som slängdes under vecka 5. Då vägde vi nämligen maten lite i smyg för att kunna se om det slängs mer eller mindre. När veckan är slut kommer vi att räkna ut vilken skola som minskade sitt matsvinn mest.

Tävlingsregler:

Från måndagen den 25 mars till fredagen den 29 mars vägs all mat som slängs på grundskolorna i Växjö kommun.

När veckan är slut räknas alla dagar ihop. Siffran man då får fram jämförs med siffran vi fick fram för vecka 5 då vi också vägde matsvinnet. Sen jämför vi grundskolorna i Växjö kommun och ser vilken skola som har minskat sitt matsvinn mest.

Den skolan som vinner får en dag en smaskig efterrätt efter lunchen i matsalen.

Alla elever får ett vykort där man kan skriva sitt bästa tips på hur man minskar matsvinnet. Det kan också vara ett recept på något man kan laga av mat som blivit över.

Vykortet lämnar man senast 5 april till sin lärare, som sedan lämnar det vidare till kökspersonalen på skolan. En jury som består av personer som jobbar på måltidsorganisationen och kommunikationsavdelningen på Växjö kommun utser en vinnare som får 4 biobiljetter.

I skolans matsal kommer det att finnas en affisch där det bland annat står hur mycket mat som slängdes under vecka 5.

Bli matsvinns-smart

Visste du att vi i Sverige slänger ungefär 45 kilo mat per person och år helt i onödan? För en familj på 4 personer motsvarar det ungefär 6000 kr på ett år. Om vi börjar tänka lite annorlunda kan vi både spara pengar och vara snälla mot miljön.

Matsvinnet i Sverige står för 500 000 ton växthusgaser, det motsvarar ungefär lika mycket gas som 200 000 bilar släpper ut per år. Växthusgaserna påskyndar växthuseffekten som gör klimatet varmare. Att klimatet blir varmare kallar vi för Den globala uppvärmningen. Uppvärmningen gör till exempel att isarna på nordpolen smälter. Vissa djur riskerar att bli utrotade och korallreven i haven blir förstörda.

Den mat vi slänger mest av är mjukt bröd, gurka och bananer. Vi slänger också mycket andra frukter, grönsaker och mejeriprodukter.

En enkel grej man kan göra för att inte slänga mat i onödan är att inte bara gå efter bäst-före-datumet som står på förpackningen. Lukta och smaka istället för att slänga direkt. Några fler tips att tänka på är att inte lägga upp för mycket på tallriken - det är bättre att ta två gånger än att slänga mat. Om det blir mat över så ställ resterna i kylen så snabbt du kan. Frys in matresterna om du inte ska äta dem de närmaste dagarna

Tänk också på att inte slänga de små resterna - den sista biten på osten kan du till exempel riva och frysa in. Det gör inget om du samlar riven ost av olika sorter i en burk i frysen - det blir bara extra gott på pizzan eller varma mackan. Den sista biten ost kan också användas i en paj tillsammans med sista skivorna skinka och överbliven broccoli. Omelett är den perfekta matrest-rätten. Det mesta funkar att ha i - potatis, lök, skinka, paprika.

Resterna av fredagens tacomys kan du göra en pizza av på lördagen.

Den där bananen som har blivit liggande och är lite brun blir en jättegod smoothie tillsammans med sista slatten yoghurt, lite bär och saften av en apelsin. Eller varför inte baka ett bananbröd.

Både bananer och annan frukt kan du skiva och frysa in i portionsförpackingar. Sen är det bara att ta fram när du är sugen på en smoothie.

Mjukt bröd blir mättande och goda grillade mackor - tonfisk, skinka, ost, tomater - det mesta är gott att ha på.

Vilka rätter tänker du att man kan göra av mat som blivit över?

Och vad tror du att 6000 kr räcker till för roliga grejer?

Skriv ut
Senast uppdaterad: 15 mars 2019
Förskola och skola