Översiktlig planering
Översiktlig planering handlar om att sätta övergripande långsiktiga riktlinjer för hur kommunen ska utvecklas när det gäller användning av mark och vatten, samt hur bebyggelse och infrastruktur bör utvecklas. Genom en översiktsplan formulerar kommunen tillsammans med andra intressenter hur vi vill se en önskvärd och hållbar framtid för kommunen och hur vi når dit.
Översiktsplanen har varit ute på samråd mellan den 16 september till den 14 oktober. Nu pågår ett arbete inför granskning av översiktsplanen.
I början av nästa år kommer översiktsplanen vara ute på granskning och då kommer det vara möjligt att se kommunens svar på synpunkter som kom in under samrådet. Det kommer även vara möjlig att ge synpunkter på granskningshandlingen.
Tack till er som skickat in synpunkter och till alla som kom till våra platsbesök under samrådet.
Vad uppdateras i översiktsplanen?
Översiktsplanen uppdateras med fördjupningar för att skapa en bättre vägledning för utveckling av landsbygden och för Växjös stadskärna.
Fördjupning av landsbygden i översiktsplanen
Syftet med uppdateringen som var ute på samråd är att stärka landsbygden och de kommunala och lokala kärnornas samt landsbygdsnodernas roll för att möta målsättningarna i Hållbara Växjö 2030 och översiktsplanens utvecklingsinriktning om en levande landsbygd.
Uppdateringen gäller bland annat:
- Uppdaterade riktlinjer gällande väsentligt samhällsintresse/område prioriterat för byggnation.
- Uppdaterade riktlinjer angående byggande på jordbruksmark.
- Ändrad hantering av större grupper av hus genom förhandsbesked.
- Tillkomna kulturmiljöunderlag för Notteryd, Tegnaby, Skir, Ör & Risinge.
- Skrivelse och riktlinjer om solenergi.
- Ändrade riksintressen.
- Ändringar av säkerhetsklassat underlag.
Fördjupning av stadskärnan tillkommer
I granskningshandlingen kommer även den fördjupade översiktsplanen för stadskärnan ingå. Denna var ute på samråd under 2022 och fanns därför inte med i samrådsversionen som var ute på samråd under hösten.
Tryck här för att läsa mer om fördjupningen av stadskärnan. Länk till annan webbplats.
Vad händer nu efter samrådet?
De synpunkter som kommit in under samrådet om landsbygden i översiktsplanen och stadskärnan både skriftligen och under platsbesöken kommer sammanställas i en samrådsredogörelse. I samrådsredogörelsen besvaras synpunkterna i ett dokument som blir offentligt. Efter det görs eventuella ändringar av översiktsplanen innan den går ut på granskning. Under granskningen kommer det vara möjligt att ge synpunkter på förslaget till uppdaterad översiktsplan en sista gång innan den antas.
I början av nästa år kommer samrådsredogörelsen och granskningshandlingen finnas tillgänglig här.
Gällande översiktsplan
Den gällande versionen av översiktsplanen antogs av kommunfullmäktige i december 2021 och fick laga kraft den 31 oktober 2023.
En långsiktig ledstjärna
En översiktsplan är inte juridiskt bindande, men är en långsiktig ledstjärna som ger stöd och underlag för kommande planering, till exempel i bygglov Länk till annan webbplats. och detaljplaner Länk till annan webbplats.. Översiktsplanen ger invånare, näringsliv och myndigheter vägledning i hur kommunen kommer att ställa sig till olika förfrågningar.
Vad innehåller översiktsplanen?
Översiktsplanen beskriver hur kommunen vill utveckla staden, tätorterna och landsbygden. För att sätta dessa långsiktiga riktlinjer behövs en bild av den önskvärda framtiden och en strategi för hur vi når dit. I översiktsplanen formulerar kommunen tillsammans med andra intressenter hur vi vill se en önskvärd och hållbar framtid för kommunen och hur vi når dit.
Översiktsplanen i digitalt format
Översiktsplanen finns i en helt digital form, vilket gör att den ständigt hålls uppdaterad och aktuell. Att översiktsplanen är anpassad till en digital miljö ska underlätta att hålla den ständigt aktuell så att den kan ligga till grund för en samordnad strategisk planering för hela kommunen. Det gör också att den alltid finns tillgänglig för användaren.
Översiktsplanen som tryckt version
All text och alla kartor i den digitala översiktsplanen finns även som ett PDF-dokument som går att skriva ut. Observera att det är fördelaktigt att använda den digitala plattformen då innehållet är anpassat efter den interaktiva miljö som den digitala plattformen erbjuder.
Kontinuerlig översiktlig planering
Varje mandatperiod ska kommunen ta ställning till om översiktsplanen är aktuell eller behöver förändras. Det här innebär att översiktsplanen kommer uppdateras en gång per mandatperiod och således vara på samråd vart fjärde år.
Vårt arbetssätt
Genom att använda oss av ett kontinuerligt arbetssätt och en digital översiktsplan kan vi:
- skapa en översiktlig planering med betydelse,
- ständigt hålla översiktsplanen aktuell,
- tillämpa och implementera översiktsplanen genom hela samhällsbyggnadsprocessen,
- följa upp planering och genomförande som grund för förbättring,
- skapa förutsättningar för involvering, påverkan och förankring för tjänstepersoner och politiker inom samhällsbyggnadsprocessen samt för externa aktörer och invånare.
Läs mer om kommunens arbetssätt med den översiktliga planeringen här. Länk till annan webbplats.