Bostad och boende

I Växjö kommun finns många olika typer av boende - i staden, våra tätorter och landsbygden. På denna sidan ger vi tips på hur du kan hitta en bostad.

Hyreslägenheter

Boplats Växjö Länk till annan webbplats. hittar du lägenheter från de två kommunala bostadsbolagen Växjöbostäder och Vidingehem AB.

Boplats Sverige Länk till annan webbplats. hittar du lediga bostäder från såväl de kommunala som de privata bostadsbolagen.

Studentbostäder

På Boplats Växjö hittar du studentlägenheter från det kommunala bostadsbolaget Växjöbostäder. Ju tidigare du ställer dig i bostadskön, desto större chans har du att få en bostad. Det är kostnadsfritt att stå i studentbostadskön Länk till annan webbplats..

Sök studentbostad på Boplats Växjö Länk till annan webbplats.

Du kan också söka efter lägenhet på den privata marknaden, läsa lokaltidningar, annonsera i tidningar och via sociala medier.

Anmäla flytt som student Länk till annan webbplats.

Boende för dig som är äldre

Tillgänglig bostad

En tillgänglig bostad är en lägenhet med ökad tillgänglighet. Det finns bland annat hiss och extra stort svängrum i badrummet. Trösklarna är låga och det finns inga hinder i lägenheten eller i utemiljön. Den här formen av bostad söker du genom Boplats Växjö Länk till annan webbplats. och tillgänglig bostad kan sökas av alla, oavsett ålder.

Boplats Växjö är den kommunala bostadskön, där du registrerar dig för att samla poäng och söka lägenhet. Du får ett poäng per dag du står i kö och ju fler poäng du har desto större chans har du att få den lägenhet du söker. Registrera dig på Boplats Växjös webbplats Länk till annan webbplats. eller ring telefon 0470-73 47 00 för mer information.

Seniorboende

Ett seniorboende är en lägenhet med god tillgänglighet och standard anpassad för dig som är äldre. I närheten till lägenheterna finns ofta en gemensamhetslokal. Lägenheterna ligger vanligtvis nära service, kollektivtrafik och vårdcentral. I en seniorlägenhet ingår ingen vård. Behöver du stöd och hjälp kan du ansöka om hemtjänst.

Seniorboende erbjuds i första hand till dig som fyllt 70 år och du söker sådant boende genom Boplats Växjö. Finns det ingen sökande över 70 år, erbjuds lägenheten neråt i åldrarna. Därför är det möjligt att söka seniorboende redan från det året du fyllt 55 år. Om ingen av de sökande är 55 år eller äldre, erbjuds lägenheten till den i kön som har flest poäng, oavsett ålder.

Du kan även söka seniorboende via det privata bostadsbolaget Viktoria Park, som har seniorbostäder på Dalbo, Sommarvägen.

Trygghetsboende

Ett trygghetsboende är en lägenhet med god tillgänglig och standard anpassad för dig som är äldre. Här finns det gemensamma utrymmen och en bovärd. Här ingår ingen vård, men behöver du stöd och hjälp kan du ansöka om hemtjänst. Trygghetsboende är för dig som är 65 år eller äldre.

Det kommunala bostadsbolaget Vidingehem erbjuder trygghetsboende i Ingelstad. Dessa lägenheter söker du via Boplats Växjö. Det planeras även byggnation av trygghetsboende i Växjö stad. För vidare information om dessa, ring kontaktcenter 0470-410 00.

Särskilt boende

Om dina behov av vård, omsorg och tillsyn är så stora att du inte längre kan bo kvar hemma kan du få flytta till ett boende med personal dygnet runt, ett så kallat särskilt boende för äldre.

Det finns också bostad med särskild service för personer med funktionsnedsättning

Senast uppdaterad: 28 juni 2022