Det är viktigt att ditt hus hamnar i rätt läge och höjd för att undvika höjda kostnader för att rätta till fel i byggnationen. Plan- och bygglagen anger därför att byggnader vid behov ska stakas ut.
Växjö kommun kan hjälpa dig om du har frågor om:
Byggnader och stora tillbyggnader ska alltid stakas ut. Carport, garage och andra mindre byggnader kan undantas.
När du ska bygga ditt nya hus behöver du normalt göra en husutstakning. Då markeras läget för den blivande byggnaden på marken, så att den hamnar rätt i plan och höjd enligt bygglovet och så att det stämmer med givet bygglovs situationsplan. Genom en utstakning byggs en byggnad på rätt plats.
Bygglovsavdelningen informerar dig om du behöver göra en husutstakning i samband med bygglovet.
Husutstakning sker normalt i två moment:
Beställer du finutstakning ingår grovutstakning.
Grovutstakning krävs inte men görs normalt innan markarbetet påbörjas på byggnadsplatsen. Grovutstakning beställer du inför markarbeten och finutstakning och sker inför byggnadens exakta placering. Det innebär att den blivande byggnadens hörn markeras grovt via utsättning av käppar.
Finutstakning sker efter schaktning och markarbeten. Innan en finutstakning kan genomföras ska pinnar (profiler) placeras ut och för detta ansvarar beställaren/byggherren. Pinnarna placeras cirka en meter utanför hushörnen. Det innebär att byggnadens hörn markeras och trådar spänns upp i blivande fasad. För att vi ska kunna få byggnaden på rätt plats och med rätt höjd måste dessa ha god stabilitet.
Vi rekommenderar följande material till profilerna: profilstolpar 45 x 45 mm och profilbrädor 22 x 95 mm.
Bilden visar hur en utstakning av byggnad kan se ut
För att säkra att utstakning utförs på rätt sätt krävs att utförande person är behörig. Om du vill använda Växjö kommun för utstakning kan du beställa det via kommunens e-tjänst.
Beställning av husutstakning
Stadsbyggnadskontoret kan utföra utstakningen och då ansvarar vi för:
Kostnad för utstakning tas ut enligt gällande PBL-taxa.
Vid frågor om utstakning kontakta oss via telefon 0470-410 00 eller e-post mga@vaxjo.se
Det är inte alltid tydligt var gränsen för fastigheten går. Gränsmarkeringar försvinner med åren även om de flesta gränserna har märkts ut en gång i tiden. Det är viktigt för dig som fastighetsägare att ha kontroll på var fastighetsgränserna och deras gränsmarkering finns, exempelvis när du ska bygga till, sälja fastigheten, avverka skog.
Gränsvisning innebär primärt att gränsens eventuella markeringar letas upp, de kan vara överväxta eller överfyllda av olika anledningar samt vid behov kan gränsen mellan gränspunkter visas.