Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Ska du installera kamin eller eldstad? Kom ihåg att göra en anmälan

Hösten är här och kanske funderar du över att installera en kamin eller eldstad i din bostad? Innan du påbörjar arbetet måste du göra en anmälan till oss på kommunen för att säkerställa att utsläppsnivåer följs och att brandskyddet är uppfyllt. En anmälan gör du enkelt via vår e-tjänst!

Exempel på eldstäder är braskamin, pelletseldade kaminer, kökspannor, köksspisar, insatser och vedeldade bastuaggregat med mera och alla dessa kräver en anmälan. När du skickar in din anmälan ska följande information skickas med:

  • Planritning på det våningsplan där eldstaden placeras.
  • Intyg för kamin eller eldstad. Detta intyg hämtar du smidigast hos återförsäljaren eller på tillverkarens hemsida.

Om du även ska installera någon form av rökkanal behöver du även skicka in:

  • Fasad- eller sektionsritning där rökkanalens dragning samt höjd gentemot taknocken framgår.
  • Intyg för rökkanalen.

När du skickat in din anmälan och den är komplett får du ett startbesked som innebär att du kan börja installera eldstaden. Startbesked tar vanligtvis cirka två veckor att få efter att din anmälan är inskickad. I samband med ditt startbesked får du även en kontrollplan. När installationen är klar skriver du på din kontrollplan och skickar in den till oss för att bekräfta att du har följt startbeskedet.

När vi fått in en verifierad kontrollplan och ett godkänt besiktningsbevis från skorstensfejarmästaren får du ett slutbesked, och det är först då som du får börja använda din eldstad och rökkanal.

Mer information om att istallera eldstad eller rökkanal

Anmälan om eldstad/rökkanal

Senast uppdaterad: 7 mars 2022