Biltvätt

Bilen ska du helst tvätta i en biltvättsanläggning. Har du inte möjlighet till det är gräs eller grus som underlag det näst bästa alternativet. Att tvätta bilen på gatan är inte bra.

Tack för att du väljer biltvätten

När du tvättar bilen på asfalterad gata rinner smutsvattnet oftast ner i en dagvattenbrunn och leds orenat vidare till närmaste sjö, kanske din bad- eller fiskesjö. Gräs- eller grusunderlag bättre. Då tar marken hand om en del av de skadliga ämnena.

Om du har egen brunn eller bor nära en dricksvattentäkt ska du däremot inte tvätta bilen där, eftersom smutsvattnet då kan förorena dricksvattnet.

Bästa valet för miljön när det är dags att tvätta bilen är att välja biltvätten. Här har vi samlat fem myter om biltvätt som inte håller som argument för att tvätta bilen på fel ställe.

Myt 1
”Det är dåligt för miljön att köra flera mil till en biltvätt, man kan lika gärna tvätta bilen på gatan.”

Nej, det är inte riktigt rätt. När du tvättar din bil på gatan är det som att tvätta bilen direkt i naturen. Då rinner olja, tungmetaller och andra giftiga ämnen rakt ut i våra sjöar och vattendrag. Passa på att tvätta bilen när du ska och tanka, då belastar du inte naturen med onödig bilkörning.

Myt 2
”Att tvätta bilen på gatan är ju inte värre än när det regnar på bilen.”

Det låter ganska logiskt men det stämmer inte alls. Regnvatten löser inte bort miljöfarliga olje- och asfaltsrester som fastnat på din bil. För det behövs bilvårdsprodukter som i sin tur ofta innehåller miljö- och hälsofarliga ämnen. Om du tvättar din bil på en biltvätt som är utrustad för att ta hand om olja och kemikalier från bilen så drabbas inte vår natur av dessa.

Myt 3
”Bilen blir inte ren om man använder miljövänliga bilvårdsmedel.”

Jodå, det blir den visst. Och miljövänliga bilvårdsmedel får ofta topplaceringar i tester som görs. Miljömärkta bilvårdsmedel tvättar minst lika bra som andra bilvårdsprodukter. Den enda skillnaden är att de är skonsamma mot vår miljö. Så använder du miljövänliga bilvårdsmedel får du både en ren bil och ett rent samvete.

Myt 4
”Det är inga problem att tvätta bilen på gatan så länge jag använder miljömärkta produkter.”

Tyvärr är det inte så enkelt. Det är aldrig okej att tvätta på gatan, inte ens om du använder miljömärkta bilvårdsprodukter. Smutsen som du tvättar av från bilen innehåller asfaltsrester, tungmetaller, olja och andra giftiga ämnen som spolas rakt ut i naturen.

Myt 5
”Att tvätta bilen väldigt sällan är bra för miljön.”

Det är precis tvärt om. Kör du bil varje dag bör du helst tvätta bilen två gånger i månaden på vintern och en gång i månaden på sommaren. Då hinner inte olja, asfaltsfläckar och salt bita sig fast och är lättare att få bort.

Myter i samarbete med branschorganisationen Svenskt Vatten.

Att tänka på

  • Tvätta bilen på en biltvättsanläggning istället, antingen i en automatisk eller gör-det-själv-hall. Där sker ofta reningen i flera steg, innan vattnet kommer till reningsverket för ytterligare rening.
  • Använd miljöanpassade rengöringsmedel. Om du måste använda avfettningsmedel ska du tvätta bilen i en anläggning med vattenrening.
  • Måste du använda kemikalier? Kanske räcker det att spola av bilen mellan tvättarna på en anläggning.

Du kan läsa mer om biltvätt under rubrikerna Relaterade länkar och Relaterade dokument.

YouTube Visningbild
Senast uppdaterad: 17 februari 2023