Eftergymnasiala utbildningar
Här finner du kort information om olika utbildningsalternativ som finns efter gymnasiet
Högskola och universitet
På högskolan kan du välja att läsa ett sammanhållet program som leder fram till en examen eller läsa fristående kurser och på så sätt sätta ihop sin egen examen. Du kan också enbart läsa fristående kurser, exempelvis i en termin.
Kurser är de minsta byggstenarna i en högskoleutbildning. Till skillnad från gymnasiets upplägg där man läser många olika ämnen samtidigt så läser du oftast en kurs i taget. Även program består av kurser, men högskolan har då beslutat vilka kurser som ska ingå i programmet och i vilken ordning de skall läsas. Läser du fristående kurser bestämmer du själv vad du vill läsa och i vilken ordning du vill läsa dina ämnen.
Den vanligaste längden på utbildningen är 180 och 240 högskolepoäng, det vill säga tre eller fyra år, men det finns både kortare och längre utbildningar.
För mer information om högskolestudier gå in på Studeras webbplats Länk till annan webbplats. eller på Antagnings webbplats. Länk till annan webbplats. Alla länkar hittar du längst ner på sidan under rubriken Relaterade länkar.
Yrkeshögskola
Yrkeshögskolan samlar alla eftergymnasiala yrkesutbildningar som inte är högskoleutbildningar. Skräddarsydda utbildningar i nära samarbete med arbetslivet. Teori varvas med praktik - många utbildningar innehåller LIA (lärande i arbete) på en arbetsplats.
För mer information om yrkeshögskolan gå in på Myndigheten för yrkeshögskolans webbplats Länk till annan webbplats. eller Yrkeshögskolans webbplats Länk till annan webbplats..
Folkhögskola
Folkhögskoleutbildning ges i form av allmänna och särskilda kurser. De allmänna kurserna vänder sig till dem som saknar fullständig grundskole- eller gymnasieutbildning. Det är alltså ett alternativ till att läsa på komvux om du till exempel vill skaffa dig behörighet.
De särskilda kurserna har en stor bredd som kan vara inriktade mot konst, musik, journalistik, idrott med mera. Behörig att läsa på folkhögskola är för de allmänna kurserna de som fyllt 18 år. För de särskilda kurserna gäller olika behörighetskrav.
Det finns ca 150 folkhögskolor att välja på i Sverige. Mer information om folkhögskolan finns på Folkhögskolans webbplats Länk till annan webbplats.
Vuxenutbildningen
Vuxenutbildning finns i alla kommuner. Den ges på både grundskole- och gymnasienivå. I många kommuner är det Komvux som är anordnare. Många läser för att skaffa sig behörighet till högskolestudier. Du kan läsa in både den grundläggande behörigheten för högskolestudier och den särskilda behörighet som ofta krävs för en viss högskoleutbildning. Behörig att läsa på vuxenutbildningen är den som fyllt 20 år eller slutfört utbildning eller program på gymnasieskolan.
För mer information kontakta vuxenutbildningen i hemkommunen. Tänk på att du inte kan läsa på vuxenutbildningen i annan kommun än den du är folkbokförd i.
Privata utbildningar
Det finns många utbildningar som anordnas av privata utbildningsanordnare. Det kan exempelvis vara allt från en kort kurs på någon vecka till en som varar ett år. Flertalet av de privata utbildningarna kostar pengar. Det är också viktigt att kolla upp om utbildningen berättigar till studiemedel.
Det finns ingen samlad informationssida på Internet kring privata utbildningsanordnare.
Relaterade länkar
Kontakter
-
Katedralskolan
Reception
Besöksadress
Samuel Ödmanns väg 1, Växjö
Postadress
Växjö kommun
Katedralskolan
Samuel Ödmanns väg 1
352 39 Växjö