Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Medarbetare och elever som återvänder efter vistelse utomlands

Växjö kommuns personal och elever ska följa folkhälsomyndigheten rekommendation att alla som reser in i Sverige från länder inom EU och EES samt länder på EU:s lista över undantagna tredje länder Länk till annan webbplats., att ta ett PCR-test efter ankomsten till Sverige och att vara försiktiga med vilka man träffar den närmaste veckan efter, oavsett om man har symtom eller inte.

Vilka länder rekommendationen gäller för finns här: Rekommendationer till dig som reser in i Sverige från utlandet — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se) Länk till annan webbplats.

Utöver ovanstående rekommendation, gäller även detta för den som sju dagar innan ankomsten till Sverige besökt eller rest in från ett så kallat tredjeland utanför EU och som inte finns med på EU:s lista över undantagna tredjeländer. Länk till annan webbplats. I dessa fall bör du

  • testa dig för covid-19 så snart du kan efter ankomsten till Sverige, helst samma dag. Ta reda på hur du testar sig genom att besöka webbplatsen 1177.se
  • testa dig igen fem dagar efter ankomsten till Sverige. Ta reda på hur du testar dig genom att besöka webbplatsen 1177.se
  • stanna hemma och undvik alla nära kontakter i sju dagar efter ankomst till Sverige. Det gäller även om testerna visar att du inte har covid-19. Om testerna visar att du har covid-19 kommer du få särskilda instruktioner om vad du ska göra från hälso- och sjukvården.
  • Barn under sex år utan symtom behöver inte testa sig efter ankomst, men bör stanna hemma och undvika nya nära kontakter i sju dagar.

Den som rest inom Norden och den som är fullvaccinerad för minst två veckor sedan behöver inte testa sig eller stanna hemma 7 dagar efter ankomsten till Sverige. Det gäller även personer som visat upp ett negativt test för inresa till Sverige och barn under sex år.

Om elev vägrar följa rekommendationen om att stanna hemma tar rektor kontakt med OC för dialog om vidare åtgärder.

Senast uppdaterad: 16 februari 2022