Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Matråd

För en dryg månad sedan hade vi Matråd på Kungsmadskolan. Politiker och representanter från måltidsorganisationen medverkade tillsammans med elever och personal.

Elevernas åsikter var tydliga under matrådet:

  • Mer kött
  • Mindre ihopblandad mat
  • Mjukt bröd

I Smålandsposten kan man läsa att kommunen har beslutat om följande förändringar angående skolmaten:

“Barn och unga ska veta att de kan påverka politiken och att deras åsikter spelar roll. Det är uppenbart för oss att de inte är nöjda med maten. Den bästa skolmaten är kort och gott den som mättar och den som faktiskt äts upp. Därför gör vi nu ett ytterligare krafttag för att förbättra skolmaten genom att:

  • Förskolebarn och elever ska ges möjligheten att varje dag kunna välja mellan en kötträtt och en vegetarisk rätt.
  • Skolmatsmenyn ska vara tydlig och lättförståelig för barnen och eleverna; exempelvis med namn som verkligen förklarar rätten och inte krånglar till det med fina namn, färre grytor och ihopblandade rätter och bättre möjligheter att själv kunna välja vad man vill ha på tallriken.
  • Fler måltidskomplement som exempelvis mjukt bröd ska införas för att möta olika efterfrågan. Alla ska ges möjlighet att äta sig mätta.”

Det är fantastiskt roligt att se hur klassråd, skolråd och matråd kan påverka de som styr i kommunen, och detta är ytterligare ett bevis på Kungmadskolans viktiga arbete kring elevdemokrati.

Senast uppdaterad: 3 juni 2022