Hantverksprogrammet Frisör/Hår- och makeupstylist

Detta är en utbildning för alla som vill arbeta med människor och deras välbefinnande. Du har känsla för färg, form och gillar att jobba med händerna. Dessutom ser du direkt resultat av din insats. Att göra kunden nöjd är en självklarhet i ditt framtida yrke.

hantverk

Här lär du dig om frisyrer, hudvård och makeup

Skönhet kan betyda många saker, både på insidan och utsida och vi tränar på att plocka fram det vackra i varje människa. Din kreativitet kan hjälpa människor att må bra och trivas med sig själva. Därför är det viktigt att du är intresserad av möten med människor. I skolan hämtar vi inspiration från branschen och under 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) får du prova dina kunskaper ute i arbetslivet. Under din studietid har du tillgång till ett eget digitalt verktyg.

Inriktning

Du väljer en inriktning redan från början. Det innebär att du får en tydlig specialisering för den del av branschen som du är intresserad av. Båda inriktningarna blandar teori och praktik med ett stort inslag av inspiration från arbetslivet.

Du kan också välja att läsa gymnasial lärling inom inriktningen frisör. Det innebär att du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

Frisör

Här lär du dig att skapa och vara kreativ med håret som material. Med en bra teori som grund får du sedan ta hand om kunder i skolans salong. Du får klippa, färga, permanenta och stajla, med dina lärare som handledare. Det är bara din egen fantasi och förmåga som sätter gränser. Efter inriktningen frisör behöver du jobba 2 000-3 000 timmar innan du kan göra ditt gesällprov och bli behörig frisör. 

Hår- och makeupstylist

Du kommer att lära dig om hårstyling, makeup, hudvård, klädstyling samt nageldesign. Även den inre hälsan ingår i utbildningen. Vi lär oss att människor behöver må bra för att vara nöjda med sig själva. Med ett stort inslag av praktik kommer du att vara väl förberedd för en framtid i branschen. Efter avslutad utbildning kan du få jobb som till exempel personal shopper, makeupartist eller eller nagelteknolog. 

Idrottsprofil

Vill du kombinera dina studier med din idrott är vår idrottsprofil med idrotterna bandy, fotboll, handboll, innebandy eller ishockey något för dig. Utövar du någon annan idrott finns en möjlighet att kombinera denmed dina studier inom vår LIU specialprofil. Du får två schemalagda lektioner ledda av kompetenta och engagerade instruktörer. Idrottsprofilen ingår som kurser i ditt individuella val under årskurs 1 och 2.

Efter programmet

Båda inriktningarna förbereder dig för ett arbete inom det område du valt – antingen som anställd eller som egen företagare. Genom att välja kurser får du grundläggande behörighet för högskolestudier. Med en yrkesexamen har du möjlighet att studera på yrkeshögskola.

OBS! Kontakta din studie- och yrkesvägledare om du har du anlag för astma eller allergi. Detta program har innehåll som kan påverka din hälsa. En god fysik underlättar vid yrkesvalet.

Du kan även kombinera detta program med Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) i handboll och simning samt NIU/RIG i friidrott.

Relaterade dokument

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 januari 2020