Lokal idrottsutbildning

Vår idrottsprofil, LIU, ger dig möjlighet att utöva en idrott på både bredd- och elitnivå oavsett om du väljer ett högskoleförberedande eller ett yrkesprogram. Antingen söker du LIU-lagidott med fokus på idrotterna fotboll, handboll, ishockey, bandy och innebandy eller så söker du LIU-special.

Idrott, motion och rörelse har en lång tradition på Teknikum och att kombinera studier med idrott har länge varit ett populärt val bland våra elever. En anledning till det är att vi har kompetenta instruktörer/lärare inom våra idrottsutbildningar. Vi har ett väl utvecklat nätverk md föreningar och andra aktörer för att ge dig de bästa förutsättningarna. Hos oss behöver du inte tillhöra någon specifik förening, här har du möjlighet att utvecklas i din idrott oavsett vilken nivå du är aktiv på – här finns både bredd och elit.

En annan anledning till att många idrottselever söker sig till oss är vårt fokus på att skolan är viktig. Hos oss finns erfarenhet och tradition av att kombinera studier med idrott. Vi jobbar för att ha idrottsvänliga scheman, lärare och personal som har förståelse för en idrottande elevs situation. Vi använder oss av undervisningsmaterial som finns digitalt för att kunna nås om du är iväg på tränings- eller landslagsläger. Dessutom, och framförallt, lägger vi stor vikt vid att skapa en gemenskap mellan skolans idrottselever - oavsett vilket program du går eller vilken idrott du utövar.

Du söker till idrottsprofilen samtidigt som du söker till ditt gymnasieprogram.

LIU - lagidrott

Lagidrott kan läsas som ett individuellt val på flera av våra program. Du måste gå en skolförlagd utbildning och kan inte kombinera det ihop med en lärlingsutbildning.

Ingen uttagning görs, utan det enda kravet är att du är aktiv i en förening i idrotterna handboll, fotboll, ishockey, bandy eller innebandy.

LIU - special

Utbildningen vänder sig till dig som utövar en idrott som inte finns i vårt ordinarie idrottsutbud. Viss del av kurserna bedrivs på skolan och viss del av den praktiska träningen sker i regi av elevens förening. För att söka det här alternativet måste en överenskommelse ha träffats mellan skola och förening innan programval görs.

Du söker till ett gymnasieprogram på Teknikum senast 15 februari. Innan valet görs tas en kontakt med Teknikum (SYV för respektive program) för att försäkra att vald idrott går att kombinera med skolans upplägg. Ett ansökningsformulär ska också lämnas in innan 15 februari , 28 kB, öppnas i nytt fönster.. , 69 kB.

Ett krav från skolans sida är att din förening är inkluderad och insatt i LIU-special. Därför skrivs ett avtal mellan skola och förening.

Program du kan kombinera med idrottsprofilen

På Kungsmadskolan kan du kombinera din idrott med estetiska programmet, samhällsvetenskapsprogrammet, bygg- och anläggningsprogrammet, handels- och administrationsprogrammet, hantverksprogrammet, industritekniska programmet samt restaurang- och livsmedelsprogrammet.

På Teknikum kan du kombinera din idrott med Barn- och fritidsprogrammet, El- och energiprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet samt Vård- och omsorgsprogrammet.

På Katedralskolan kan du kombinera din idrott med det naturvetenskapliga eller estetiska programmet.

Går du på Teknikum eller Katedralskolan läser du idrottsprofilen tillsammans med eleverna på Kungsmadskolan.

Kontakter

 • Teknikum

  0470-419 00

  teknikum@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Gamla Norrvägen 6-8, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö kommun

  Teknikum

  Gamla Norrvägen 6-8

  352 43 Växjö

Senast uppdaterad: 19 september 2023