Dans

Dans är en konst- och träningsform där du får möjlighet till att utforska och utveckla din kropp och dess rörelsespråk. Genom att utöva dans främjar du bland annat din motorik och koordination, kreativitet och eget skapande samt ditt konstnärliga uttryck och musikalisk gestaltning.

Dans innebär även disciplin och engagemang men framförallt dansglädje! Vi har kurser både för dig som är nybörjare men även för dig med tidigare danserfarenhet. Våra nivåer sträcker sig från nybörjare till avancerad och det finns något för alla åldrar. Vid ansökan uppger du dina tidigare danserfarenheter så att vi kan placera dig i rätt grupp. Välkommen att utforska våra kurser i dans.

Barndans

4-5 år

Barndans är dans på barnens villkor! Tillsammans utforskar vi vad vi kan göra med våra kroppar, hur vi kan röra oss på olika sätt och hur musiken får oss att känna olika känslor. Under lekfulla former övar vi på rörelse, motorik, rytmik och samspel. Fantasi, danslek och teater sätts i fokus och barnen får utlopp för sin rörelse- och dansglädje!

Dansmix -NYHET fr.o.m HT 2022

6-7 år

Under lekfulla former får barnen möjlighet till ett fortsatt utforskande av rörelse, motorik, rytmik och samspel. Tillsammans tränar vi på kroppskontroll och kroppsmedvetenhet i olika övningar som utmanar barnens balans, stabilitet och flexibilitet. Med betoning på det lustfyllda utforskas olika dansgenrer så som jazzdans, streetdance och balett.

Jazzdans

Från 8 år

Jazzdansen utvecklades i USA under sent 1800-tal och har influenser av afrikansk, västindisk och europeisk kultur. På senare tid influerades jazzdansen även av baletten vilket i sin tur påverkade jazzdansens sceniska uttryck. Jazzdans är en dansgenre som definieras av fem grundläggande element - dynamik, låg tyngdpunkt, musikalitet, form och uttryck. Rörelsespråket består av rytm, energi, teknik, lekfullhet och kraft som blandas med kreativitet och glädje.

Streetdance

Från 8 år

Streetdance som dansgenre är ett paraplybegrepp för flertalet stilar så som hiphop, popping, locking, breaking och house. Med ett starkt ursprung i hiphopkulturen fokuserar genren på groove, tyngd, dynamik, musikalitet, uttryck och improvisation. Med dess “dåliga hållning”, brutna linjer och explosiva rörelser skiljer sig streetdancen åt från jazzdansen.

Balett - NYHET fr.o.m HT 2022

Från 8 år

Baletten har sitt verkliga ursprung från Italien men det var först i Frankrike som dansformen blev riktigt populär. Dansgenren har en utpräglad teknik som bygger på styrka, flexibilitet och linjer. Teknikarbetet vid balettstången varvas med övningar ute på golvet så som piruetter, hopp och kombinationer. Fokus ligger på att finna balettens estetiska uttryck.

Lyrisk jazz

Från 13 år

Lyrisk jazzdans är en stil inom jazzdansen som främst fokuserar på uttryck och musikalisk gestaltning. En stor del av den lyriska jazzdansen är att väcka liv i låttexten och artistens artikulering av den samt skapa rörelser som dramatiserar textens betydelse. Denna dansstil bygger på teknik, musikalitet, flexibilitet och akrobatik.

Dans Special

Från 13 år

Dans Special är en fördjupningskurs för dig som vill satsa mer på dansen. I Dans Special får du prova på olika dansgenrer som modern/nutida dans, jazzdans, balett och streetdance. I kursen får du möjlighet att utveckla din dans och din teknik. Dans Special arbetar även med en bred repertoar och koreografi i olika sceniska sammanhang. För att bli antagen till kursen krävs det att du gör en audition varje läsår under vårterminen. Information om audition meddelas av danslärarna.

Dans- och scenproduktion - NYHET fr.o.m HT 2022

Från 15 år

Dans- och scenproduktion är en fördjupningskurs för dig som brinner för dans och som gärna vill vidareutbilda dig inom dans i framtiden. Kursen erbjuder dig som elev möjlighet till en fördjupad insikt av de olika dansgenrerna – modern/nutida dans, jazzdans, balett och streetdance. Vi arbetar med en bred repertoar och koreografi i olika sceniska sammanhang och lägger även mycket tyngd vid expressivitet och musikalisk gestaltning. För att bli antagen till kursen krävs det att du gör en audition varje läsår under vårterminen. Information om audition meddelas av danslärarna.

Teknik - NYHET fr.o.m HT 2022

11-12 år, Dans Special och Dans- & scenproduktion

Teknikkurserna är till för dig som är intresserad av att utveckla din styrka, flexibilitet och dina tekniska förmågor. Kurserna bygger på teknik inom olika genrer och stilar och varieras under terminen. Vi lär oss mer om kroppen och dess muskler, vilka typer av övningar som stärker olika kroppsdelar samt diskuterar och reflekterar kring olika tekniska aspekter.

För dig som är nyfiken på att fördjupa dina tekniska kunskaper finns en öppen teknikklass som riktar sig till dig som är 11-12 år. Denna kurs är en tilläggskurs och söks utöver övriga danskurser. För dig som går Dans Special och Dans- & scenproduktion ingår en teknikklass i veckan.

Kontakter

Senast uppdaterad: 12 september 2022