Dans

Dans är en konst- och träningsform där du får möjlighet till att utforska och utveckla din kropp och dess rörelsespråk. Genom att utöva dans främjar du bland annat din motorik och koordination, kreativitet och eget skapande samt ditt konstnärliga uttryck och musikalisk gestaltning.

Dans innebär även disciplin och engagemang men framförallt dansglädje! Vi har kurser både för dig som är nybörjare men även för dig med tidigare danserfarenhet. Våra nivåer sträcker sig från nybörjare till avancerad och det finns något för alla åldrar. Vid ansökan uppger du dina tidigare danserfarenheter så att vi kan placera dig i rätt grupp. Välkommen att utforska våra kurser i dans.

Barndans

4-5 år

Barndans är dans på barnens villkor! Tillsammans utforskar vi vad vi kan göra med våra kroppar, hur vi kan röra oss på olika sätt och hur musiken får oss att känna olika känslor. Under lekfulla former övar vi på rörelse, motorik, rytmik och samspel. Fantasi, danslek och teater sätts i fokus och barnen får utlopp för sin rörelse- och dansglädje!

Dansmix

Från 6 år

Under lekfulla former får barnen möjlighet till ett fortsatt utforskande av rörelse, motorik, rytmik och samspel. Tillsammans tränar vi på kroppskontroll och kroppsmedvetenhet i olika övningar som utmanar barnens balans, stabilitet och flexibilitet. Med betoning på det lustfyllda utforskas olika dansgenrer så som jazzdans, streetdance och balett.

Jazzdans

Från 8 år

Jazzdansen utvecklades i USA under sent 1800-tal och har influenser av afrikansk, västindisk och europeisk kultur. På senare tid influerades jazzdansen även av baletten vilket i sin tur påverkade jazzdansens sceniska uttryck. Jazzdans är en dansgenre som definieras av fem grundläggande element - dynamik, låg tyngdpunkt, musikalitet, form och uttryck. Rörelsespråket består av rytm, energi, teknik, lekfullhet och kraft som blandas med kreativitet och glädje.

Lyrisk jazz

Från 13 år

Lyrisk jazzdans är en stil inom jazzdansen som främst fokuserar på uttryck och musikalisk gestaltning. En stor del av den lyriska jazzdansen är att väcka liv i låttexten och artistens artikulering av den samt skapa rörelser som dramatiserar textens betydelse. Denna dansstil bygger på teknik, musikalitet, flexibilitet och akrobatik.

Jazzfunk - NYHET from HT 2024

Från 13 år

Jazzfunk är en mix av olika dansgenrer och stilar med starka influenser av streetdance och jazzdans. Det är en tuffare typ av jazzdans som mixar samman groove och personlighet från streetdancen med jazzdansens linjer och rytmik. Jazzfunk kännetecknas av energifyllda och dynamiska rörelser och dansas ofta till popmusik. Stilen har mycket kommersiella och feminina inslag och dansas även ibland i klackar. Attityd, rytmik och precision blandas med lekfullhet och resultatet blir jazzfunk!
För att dansa jazzfunk krävs att du har dansat antingen jazzdans eller streetdance tidigare.

Streetdance

Från 8 år

Streetdance som dansgenre är ett paraplybegrepp för flertalet stilar så som hiphop, popping, locking, breaking och house. Med ett starkt ursprung i hiphopkulturen fokuserar genren på groove, tyngd, dynamik, musikalitet, uttryck och improvisation. Med dess “dåliga hållning”, brutna linjer och explosiva rörelser skiljer sig streetdancen åt från jazzdansen.

Balett

Från 8 år

Baletten har sitt verkliga ursprung från Italien men det var först i Frankrike som dansformen blev riktigt populär. Dansgenren har en utpräglad teknik som bygger på styrka, flexibilitet och linjer. Teknikarbetet vid balettstången varvas med övningar ute på golvet så som piruetter, hopp och kombinationer. Fokus ligger på att finna balettens estetiska uttryck.

Dans Special

Från 13 år

Dans Special är en fördjupningskurs för dig som vill satsa mer på dansen. I Dans Special får du prova på olika dansgenrer som modern/nutida dans, jazzdans, balett och streetdance. I kursen får du möjlighet att utveckla din dans och din teknik. Dans Special arbetar även med en bred repertoar och koreografi i olika sceniska sammanhang. För att bli antagen till kursen krävs det att du gör en audition varje läsår under vårterminen. Information om audition meddelas av danslärarna.
I kursen ingår 2 dansklasser i veckan, en tekniklektion och en danslektion.

Dans- och scenproduktion

Från 15 år

Dans- och scenproduktion är en fördjupningskurs för dig som brinner för dans och som gärna vill vidareutbilda dig inom dans i framtiden. Kursen erbjuder dig som elev möjlighet till en fördjupad insikt av de olika dansgenrerna – modern/nutida dans, jazzdans, balett och streetdance. Vi arbetar med en bred repertoar och koreografi i olika sceniska sammanhang och lägger även mycket tyngd vid expressivitet och musikalisk gestaltning. För att bli antagen till kursen krävs det att du gör en audition varje läsår under vårterminen. Information om audition meddelas av danslärarna.
I kursen ingår 2 dansklasser i veckan, en tekniklektion och en danslektion.

Modern och Nutida dans

Från 13 år

Den moderna och nutida dansen startade som en revolt mot den klassiska baletten.
Ett nytt rörelsespråk växte fram där geometri blev en stark grund där samspelet mellan symmetri och asymmetri utforskas. En av de stora delarna av modern och nutida dans är det typiska arbetet nära golvet där olika rörelser och vägar utforskas. Rörelsespråket består av flödande rörelser, improvisation, låg tyngdpunkt, andning, akrobatik och smidighet med en stor konstnärlig aspekt växlande mellan typiska dansrörelser och vardagsrörelser. 

Danssalar

Våra danskurser har vi i Nortullskolans fina danssalar. Två salar finns i en separat byggnad som är belägna längs Skolgatan, med ingång från gården.

Kläder

Ha gärna bekväma kläder som det är lätt att röra sig i. De som går barndans bör vara barfota och streetdansarna bör ha gympaskor.

Gruppindelning

Läraren gör gruppindelning och har också rätt att flytta barn nivåmässigt för att få undervisningen så bra som möjligt för alla.

Föräldrar

Vid första lektionstillfällena får föräldrarna vara med om de vill, men därefter vill vi gärna att föräldrarna väntar utanför danssalen under lektionen. Många barn tycker det är jobbigt med "publik". Är detta ett problem, kontakta läraren. Tänk på att vårt ansvar för barnen bara är under lektionstid. Före och efter är det föräldrarnas. Kom i tid när ni ska hämta ert barn!

Inställda lektioner

Tyvärr kan en lektion behöva ställas in med kort varsel. Vi ber därför att ni som skjutsar barnen att följa med in till lektionssalen. Det är viktigt att ni har angivit aktuella kontakuppgifter (mejl och mobilnummer)  så att ni nås av meddelanden från Kulturskolan.

Kostnad

Våra kurser kostar 950 kr/termin. Räkning skickas ut i mitten av terminen. Vill du dansa fler gånger i veckan pratar du med din lärare som ser om det finns plats för dig i en annan grupp. Att gå på två lektioner i veckan kostar 1 650 kr/termin. Vill du dansa fler gånger i veckan är avgiften 2200 kr/termin.

Kontakter

Senast uppdaterad: 7 maj 2024