Mat och hållbara måltider i skola och förskolor

Det är Växjö kommuns måltidsorganisation som lagar maten till kommunens förskolebarn, elever och omsorgstagare, det vill säga till invånare från ett år till dryga 100 år.

Matsedel - vad blir det för mat?

Matsedeln för din skola eller förskola hittar du på Mashie Meny Länk till annan webbplats.. En plattform som gör det enkelt för dig som vårdnadshavare att se vad ditt eller dina barn får till lunch på skolan och förskolan.

Matsedel i förskolor och skolor Länk till annan webbplats.

Information om hur vi arbetar med skolmaten i Växjö kommun

Växjö kommun erbjuder varierade matsedlar och maträtter som både uppskattas av matgästerna, är näringsriktiga och hållbara. Maträtterna är märkta efter klimatpåverkan. Märkningen finns i Mashie Meny Länk till annan webbplats. och vid skolornas servering.

Grundskolor och förskolor har en gemensam grundmatsedel. Anledningen till att vi har gemensamma matsedlar är att du som barn eller ungdom i Växjö kommun ska få likvärdig mat oavsett var du går i skola eller förskola.

Matsedeln utgår från en rullande meny på 6 veckor där det varje dag ingår ett vegetariskt alternativ samt fisk, kött eller fågel. Du som har specialkost eller annan kost erbjuds en maträtt som är anpassad utifrån dina särskilda behov. Barns- och elevers val serveras var tredje vecka.

Det finns också gemensamma riktlinjer för vilket utbud som ingår i salladsbuffén och hur frukost och mellanmål ska se ut för att ge variation och tillföra näring och energi enligt rekommendationer.

Behöver du specialkost och inte kan äta någon av de ordinarie rätterna som serveras den dagen erbjuds du ett alternativ som tillgodoser dina behov.

Specialkost i Växjö kommun serveras enbart till barn, elever och personal som behöver anpassad mat utifrån konstaterad allergi eller intolerans. Måltidsorganisationen kan begära att få se läkarintyg alternativt kostintyg. Intyget ska vara skrivet av en legitimerad läkare, legitimerad sjuksköterska eller legitimerad dietist och ange allergi eller intolerans. Observera att skolsköterskan inte skriver intyg.

För det Växjö kommun kallar ”annan kost”, det vill säga vegetarisk och vegansk kost samt kost utan fläskkött eller nötkött, behövs inga intyg. Vi erbjuder inte halal, kosher eller andra önskemål om hur livsmedel bereds eller annan ändrad kost. När en maträtt innehåller fläskkött eller nötkött hänvisas eleven till det vegetariska alternativet.

Om du behöver specialkost eller annan kost behöver det anmälas via e-tjänsten Allergier och specialkost alternativt via blankett. Anmälan för gymnasieelever görs enbart via blanketten.

Allergier och specialkost - den första vårdnadshavaren lämnar uppgifter här

Allergier och specialkost - den andra vårdnadshavaren signerar genom att logga in på Mina sidor

Specialkost och annan kost för elev

Utifrån medicinska och/eller neuropsykiatriska orsaker kan det ibland behövas anpassade måltider för att ett barn eller en elev ska klara av sin skolgång eller vistelse på förskolan. Anpassade måltider kan innebära individuella anpassningar av både maten och situationen kring måltiden.

Vid behov av anpassade måltider lyfter vårdnadshavare eller myndig elev frågan med förskolan/mentor, skolsköterska på hälsosamtal eller vid annat möte på enheten. Frågan kan även lyftas av förskolan/skolans personal.

En individuell plan för utformning av mat och måltider tas sedan fram i samverkan mellan elev, vårdnadshavare, skola och måltidsorganisation.

Växjö kommun har högt satta mål kring mat och måltider. Måltiden ska vara en positiv helhetsupplevelse, den goda måltiden ska bidra till ökat välbefinnande, god folkhälsa, bra omsorg och till goda utbildningsresultat.

Växjö kommun vill också ta sitt ansvar för att göra de offentliga måltiderna hållbara. Maten som serveras ska belasta klimatet så lite som möjligt. Måltidsorganisationen arbetar på olika sätt för hållbara måltider.

Svenskt och/eller ekologiskt

För att främja svensk matproduktion och minska klimatpåverkan, handlar vi så ofta vi kan mat från svenska producenter. Måltidsorganisationen väljer så ofta som möjligt varor från ekologisk odling och djurhållning.

Under 2023 var 84 procent av alla måltidsorganisationens köp svenska och/eller ekologiska. Målet är att ekologiska livsmedel ska öka och att andelen svenska livsmedel ska öka till minst 60 procent under 2025.

Råvaror efter säsong och förnuft

Alla råvaror finns inte i obegränsad mängd, på nära håll, året om. Växjö kommun vill i så stor utsträckning som möjligt undvika att köpa mat som transporterats från andra sidan jordklotet, eller som odlats på onödigt energikrävande sätt. Därför är salladsbufféer och vegetariska rätter komponerade av råvaror som hör till säsongen.

Kött och fisk väljs med omsorg

Köttet och fisken som köps och tillagas ska vara så bra som möjligt ur klimatsynpunkt. Därför väljs fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt. Köttet köps från leverantörer som kan visa att djuren behandlats bra. 98 procent av allt kött som köptes in 2023 var svenskt.

Gröna proteiner

Genom att även erbjuda maträtter baserade på vegetariska proteinkällor så som ärta, bönor och linser minskar vi matens klimatpåverkan rejält. Dessa råvaror är rika på protein och ger stor möjlighet att skapa spännande och kreativa matsedlar.

Mat lagad från grunden

Växjö kommun vill ha hög kvalitet på maten. Det innebär att vi lagar så mycket mat som möjligt från grunden. Måltidsorganisationens mätningar visar att 92 procent av maten i köken, är lagad från grunden.

Har du några frågor eller synpunkter kring maten är du alltid välkommen att höra av dig till Växjö kommuns måltidsorganisation. Du kan också lämna synpunkter via vår e-tjänst. Synpunkterna är viktiga för att utveckla våra matsedlar.

Lämna synpunkter, beröm och klagomål

Varje dag lagar måltidsorganisationen cirka 25 000 portioner mat. Det finns totalt 97 kök runt om i kommunen varav:

  • 45 förskolekök
  • 37 grundskolekök
  • 3 kök i gymnasieskolor
  • 12 omsorgskök som lagar mat till särskilda boenden, matdistribution och daglig verksamhet

I måltidsorganisationen arbetar cirka 300 tillsvidareanställda som planerar måltiderna, köper in råvaror och lagar mat till barn, ungdomar och omsorgstagare. Växjö kommuns måltidsorganisation köper varje år in livsmedel för cirka 90 miljoner kronor.

Bild på EU-logotyp Skolmjölksstöd
Senast uppdaterad: 21 december 2023