Vecka 12, den 22-26 mars, är det Earth Week som i år har temat att dela med sig. Måltidsorganisationen kommer att anordna två roliga aktiviteter för kommunens skol- och förskoleelever.
Personalen i köken och eleverna i grundskolor och förskolor kommer att utmanas i en matsvinns challenge där vi vill motivera till att tillsammans jobba för att minska vårt matsvinn. Den andra aktiviteten är en recepttävling där alla elever i grundskola och gymnasium kommer att kunna skicka in sina favoritrecept som är bra för klimatet. Vinnande recept kommer att serveras på alla skolor och förskolor sista veckan på vårterminen.
Med dessa gemensamma aktiviteter vill vi öka delaktigheten för våra elever och ge ännu mer möjlighet till inflytande. Vi vill skapa extra motivation, samt öka kunskap och medvetenhet kring hur vi aktivt kan påverka matens belastning på miljö och klimat.
Från måndagen den 22 mars till fredagen den 26 mars vägs all mat som slängs i köken på Växjö kommuns förskolorna och grundskolor. Vi kallar maten som slängs för matsvinn. Maten som eleverna slänger, det som kallas för tallrikssvinn, kommer att vägas för sig, och den mat som köket slänger, som kallas för serveringssvinn, kommer också att vägas.
I matsalarna kommer det att finnas en affisch där det står hur mycket tallrikssvinn och hur mycket serveringssvinn som slängdes under en mätning som genomförts tidigare. Under Earth week kommer nya siffor att fyllas på dagligen. Målet är att minska matsvinnet så mycket som möjligt jämfört med hur mycket som slängdes under tidigare mätning.
När veckan är slut räknas alla dagar ihop. Sedan jämför vi de totala siffrorna med tidigare matsvinnsmätning på varje grundskola och förskola. Resultatet visar vilket matsvinn som har sjunkit procentuellt mest; serveringssvinnet från köket eller tallrikssvinnet från matsalen. Resultatet firas med en gemensam vinst som överenskommes vid matråd på varje förskola/skola.
Temat för årets Earth week är att dela med sig. Vi vill då ge alla barn och ungdomar i Växjö kommuns grundskole- och gymnasieskolor chansen att dela med sig av sina favoritrecept som är bra för klimatet. Vinnande bidrag kommer att serveras alla elever och förskoleelever sista veckan på vårterminen.
Mejl skickas ut till alla elever med en direktlänk där formuläret finns tillgängligt. Sidan kan också nås via QR-kod som finns upptryckt på affischer i varje skolmatsal. På recepttävlingssidan kan man egistrera sitt recept, man kan beräkna hur mycket koldioxidutsläpp det leder till med hjälp utav en matkalkylator och skicka in sitt tävlingsbidrag. Olika spännande redskap beskrivs på sidan för hur man kan bli extra kreativ med att beskriva sitt recept visuellt.
Tävlingsbidrag kan skickas in från och med måndagen den 22 mars till och med onsdagen den 31 mars. En jury som består av personer som jobbar med matsedlarna på måltidsorganisationen på Växjö kommun kommer att utse vinnande recept som kommer att finnas på matsedeln sista veckan innan sommarlovet.
Hållbar mat är ett begrepp som innebär mycket mer än att maten ska vara bra för klimatet. Maten behöver såklart vara bra för klimatet och belasta miljön så lite som möjligt genom att bidra till låga koldioxidutsläpp. Då har man i åtanke hur mycket växthusgasutsläpp ett visst livsmedel leder till under produktion och transporter bland annat. Men maten behöver även vara socialt hållbar, det innebär till exempel att maten behöver vara näringsrik och bidra till god hälsa för oss människor och att produktionen utav livsmedel skall ske på ett ansvarsfullt sätt både för djur och för människor som producerar den.
När du ska komponera ditt receptbidrag kanske du redan har en favoriträtt du vill dela med dig av, men ta en liten tankeställare och fundera över; kan du skruva på receptet ytterligare för att göra rätten lite mer hållbar?