Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Första gången på skidor – nu tränar Centrumskolans klass 6 för Ungdomsvasan

”Jag hoppas verkligen att vi kommer ha varmare kläder när vi kör Vasan!” huttrar Amira som står med sina skidstavar och fryser i novemberregnet utanför Centrumskolan. Sedan skrattar hon högt. För det är en galen utmaning framför henne, och vad man kan då annat göra än att skratta och sedan kasta sig in i det nya med liv och lust!

Amira är en av de 36 elever i klass 6 på Centrumskolan som vunnit startplatser och resa till Ungdomsvasan i februari. Klassen har rötter från Somalia, Kurdistan, Rumänien, Bosnien, Jemen, Ryssland, Ungern, Iran och Palestina. I deras tävlingsansökan står det: ”Tillsammans är vi en del av världens kulturer. Nu vill vi att Sveriges kultur och historia blir en del av oss och vår framtid.”

Ingen i klassen har tidigare ens stått på ett par skidor och om 4 månader ska de klara av 9 km i skidspåret. Men visst fasiken ska det gå! Lärarna Sara och David följer sina elever med stolta blickar, för alla fullkomligt strålar av glädje och beslutsamhet.

Idag hade skolan besök av Mattias Svahn från Mora, expertkommentator i SVT, men också officiell Vasaloppscoach. Mattias ska vid minst två tillfällen träffa klassen och guida dom i skidåkningens ädla konst. Denna regniga fredag stod styrkeövningar, stavgång och rullskidor på schemat. Plus lite spontan historielektion kring Gustav Vasa. Många skratt och svettiga backträningar senare konstaterar de flesta att 9 kilometers skidåkning kommer bli tufft, men även fantastiskt roligt.

På frågan vad den största utmaningen kommer att vara svarar flera av eleverna i munnen på varandra:
”Vi förstår att det kommer bli svårt. Men vi kommer klara det galant!”

Klassens äventyr har väckt intresse nationellt och med under fredagens övningar var även ett tv-team som ska följa elevernas resa fram till målgången. I slutänden planeras det en dokumentär om den skidåkande klassen.

Senast uppdaterad: 23 maj 2018