Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Blivande undersköterskor får lärlingsanställning i omsorgen

Till hösten tar fyra utvalda omsorgselever från Teknikum anställning som lärling i omsorgen i Växjö kommun. Det gör de inom ramen för Svensk gymnasielärling som för första gången startar upp inom omsorgen i Växjö.

Till hösten öppnar fyra lärlingsplatser inom omsorgen. De elever som ska börja andra året på vård- och omsorgsprogrammet på Teknikum har fått erbjudande om att söka tjänsterna, precis som vilket annat jobb som helst. Urvalet är genomfört och fyra ungdomar har fått erbjudande om lärlinstjänst och tackat ja.

Lärlingsplatserna innebär att eleven får en mer praktiskt inriktad skolgång. Istället för att gå fem dagar i skolan går eleven två dagar i skolan och tillbringar resterande tre veckodagar på sin arbetsplats inom omsorgen. Under lärlingstiden får eleverna prova på att vara anställda i omsorgen och samtidigt skapa erfarenhet och kontaktnät som är viktiga inför framtiden.

Eleverna kommer att få prova på flera olika verksamheter inom den kommunala omsorgen. Under sina två år som lärlingar kommer de att arbeta på Evelids särskilda boende, Hagalunds särskilda boende, Vikaholms hemvård och Klavérvägens bostäder med särskild service. Eleverna blir anställda på omsorgsförvaltningen enligt ett särskilt lärlingsavtal och får lärlingslön under hela arbetstiden.

Syftet med Svensk gymnasielärling är att matcha arbetsgivarnas behov med ungdomarnas kompetens och hjälpa ungdomar att etablera sig på arbetsmarknaden. Genom att ta emot gymnasielärlingar kan arbetsgivaren erbjuda eleven en utbildning som innefattar de krav och kompetenser som efterfrågas i yrkeslivet.

Senast uppdaterad: 11 februari 2022