Tacogratäng med linser blev vinnande maträtt i recepttävlingen under Earth Week

Med receptet på en klimatsmart tacogratäng med linser vann en elev från Östra lugnets skola årets recepttävling under Earth Week.

Under Earth Week i mars utlyste Växjö kommuns måltidsorganisation en recepttävling för elever inom grundskola och gymnasieskola. Eleverna fick möjlighet att dela med sig av sitt favoritrecept som är bra för klimatet.

För att vara med i tävlingen skulle maten vara näringsriktig, god och ha en låg klimatbelastning.

Många recept skickades in och de bästa recepten valdes ut för provlagning i kommunens kök. Därefter utsågs det vinnande receptet av en jury som bestod av provsmakande inbjudna gäster och personal från kommunens måltidsorganisation.

Vinnare i tävlingen blev en elev som går på Östra lugnets skola och som skickade in ett recept på tacogratäng med linser som serveras med grönsallad och vitlökssås.

Motiveringen till vinsten är att tacogratängen passar väldigt bra på skolor och förskolors matsedel, är klimatsmart och var väldigt god.

- Vi har fått ta del av många kreativa och inspirerande recept och tackar för alla fantastiska bidrag till vår recepttävling, säger Anneli Ekstedt, verksamhetschef måltidsorganisationen.

Vinnaren får diplom och äran av att ha med sitt recept på menyn. Rätten kommer serveras i skolrestaurangerna under våren 2022.

Tacogratäng med linser 4 portioner

400 gram krossade tomater, ekologiska
2,5 dl vatten
200 gram röda linser, Krav
2 dl crème fraiche 28 procent, ekologisk
150 gram tortillabröd
1 gul lök ekologisk
1 paprika röd, ekologisk
150 gram riven lagrad ost, ekologisk
1 påse ( 28 gram) tacokryddmix, ekologisk
1,5 matsked rapsolja, ekologisk
2 vitlöksklyftor, ekologiska
1 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar

  1. Sätt ugnen på 200° C
  2. Finhacka löken, vitlöken och paprikan. Hetta upp oljan i en rymlig stekpanna och stek lök, vitlök, paprika och tacokryddan i cirka 3 minuter.
  3. Tillsätt krossade tomater, vatten och linser. Krydda med salt och svartpeppar och koka upp. Koka linserna mjuka cirka 10 min. Rör ner crème fraiche och ta stekpannan från värmen.
  4. Varva tortillabröd och linsröra i en rund ugnssäker form, cirka 24 centimeter i diameter. Toppa med riven ost och gratinera mitt i ugnen cirka 25 minuter.
  5. Servera med en god blandad grönsallad, majs och vitlökssås
Senast uppdaterad: 5 maj 2022