Elever får tycka till om skolmat och måltidsmiljö via en frågeterminal

Hur smakar skolmaten? Ser den god ut? Hur är ljudnivån i skolmatsalen? Det är exempel på frågor som Växjö kommun hoppas få svar på när eleverna på sex olika skolor får möjlighet att tycka till genom att trycka på smileys på en frågeterminal.

- Skolmaten engagerar och det vill vi ta vara på, för nöjdare elever äter mer och orkar skoldagen bättre. Det är otroligt viktigt att eleverna får vara delaktiga i sina skolmåltider och genom en frågeterminal får vi ytterligare ett sätt att involvera eleverna, säger Andreas Olsson (C), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens organisations- och personalutskott.

Med hjälp av frågeterminalen kan elever på Braås skola, Norregårdskolan, Ingelstad skola, Bäckaslövskolan, Elin Wägner skola och Östra lugnets skola tycka till om skolmaten direkt efter att de har ätit den. Det gör eleverna genom att svara på några frågor om dagens lunch. Eleverna svarar genom att trycka på knappar med glada och ledsna smileyansikten.

- Vi samlar in och utvärderar resultaten varje vecka och kan då till exempel se vilka maträtter som eleverna är nöjda med och vilka de är mindre nöjda med. Vi vill att eleverna ska ha möjlighet att tycka till om skolmaten, men också om annat som rör måltidssituationen. Genom att fånga upp elevernas åsikter kan vi se om det finns något vi kan ändra på, säger Anneli Ekstedt, verksamhetschef måltidsorganisationen.

Frågor som ställs i terminalen kommer att bytas ut med jämna mellanrum för att få en heltäckande bild. Det kan till exempel vara frågor om ljudet i matsalen, köer in till matsalen, salladsbordet och annat som handlar om maten i skolan.

Frågeterminalerna kommer att flyttas till andra skolor efter varje termin så att alla elever får möjlighet tycka till.

Bild som visar en frågeterminal

Foto: Växjö kommun

Senast uppdaterad: 1 september 2022