Akutskola införs i Växjö kommun
Den 18 december beslutade utbildningsnämnden att en akutskola för högstadiet ska införas och planen är att den startas upp under vårterminen 2025. På akutskolan ska en elev tillfälligt kunna få undervisning utanför sin ordinarie skola för att dels kunna ge extra stöd till eleven, dels för andra elevers tygghet och studiero.
Då kan det bli aktuellt med akutskola
Akutskolan kan användas om en elev allvarligt stör andra elevers trygghet och studiero. I de fall kan rektorn besluta om att tillfälligt placera eleven på akutskolan där hen får undervisning i max fyra veckor. Innan ett sådant beslut tas måste flera andra åtgärder inom skollagens ram genomförts först såsom exempelvis utredning och skriftlig varning eller tillfällig omplacering inom skolan. Dessa åtgärder måste vara väl dokumenterade innan det blir aktuellt med placering på akutskola. Den tillfälliga placeringen på akutskola ska vara väl avvägd och får inte användas som bestraffning.
Så ska akutskolans verksamhet fungera
På akutskolan får eleven undervisning och olika stödinsatser i syfte att få till ett förändrat beteende och en nystart inför att kunna gå tillbaka till sin ordinarie skola. Under tiden ska det också säkerställas att lärare på hemskolan får stöd för att eleven ska få en lyckad återgång.
På akutskolan kommer lärare, speciallärare och elevkoordinator arbeta. Det kommer finnas rutiner för samverkan med socialtjänst och elevhälsan utifrån aktuella behov. Personalen på akutskolan jobbar på kommunens andra skolor under eventuella perioder när det inte finns någon elev på akutskolan.
Akutskolan beräknas kosta omkring 2,5 miljoner årligen. Det finns ett statsbidrag riktat till akutskola för finansiering av upp till hälften av verksamhetens personalkostnader. Införande ska utvärderas i december 2025 för att se om det ska gälla på permanent basis efter det.