Hej och välkomna till läsåret 2024/2025
Information om skolstart från skolledningen.
Snart är sommarlovet slut! Vi ser fram emot att träffa er igen och hoppas att alla har haft ett fint sommarlov med både upplevelser och vila. Skolan börjar tisdagen den 20 augusti. Fritidshemmets verksamhet är redan igång på Ringsbergskolan och gäller för de som har rätt till placering och har anmält behov.
Första skoldagen är 08.00-14.00. Förskoleklass slutar kl. 13.00, därefter är det fritids. Barn i förskoleklass som inte går på fritids, hämtas på innergården. Scheman delas ut till eleverna under första skolveckan. De är i början av terminen preliminära. Första skoldagen har vi ingen idrott.
Dörrarna till skolan låses kl. 17.00 Hämtar du efter denna tid, ringer du till fritidshemmet 0470-439 11. Vid hämtning före kl. 17.00 hämtar du personligen ditt barn. Se förtydligade rutiner angående fritidshemmet i broschyren ”Att gå på Ringsbergskolan , 324 kB.” som uppdateras i samband med läsårsstart.
Det är mycket viktigt att vi har rätt kontaktuppgifter till vårdnadshavare. För att registrera eller uppdatera dina uppgifter använder du SAITS Länk till annan webbplats..
Schema för fritidshem samt sjukfrånvaro lämnas i Skola24 Länk till annan webbplats. (använd gärna den vit-gröna appen)
Specialkost/allergier och andra ansökningar, exempelvis modersmålsundervisning eller ansökan till Kulturskolan hittar du bland kommunens E-tjänster och blanketter för förskola och skola Länk till annan webbplats..
Ny personal sedan föregående informationsbrev i juni är Maria Skybäck som kommer att undervisa i ma/NO på mellanstadiet. Hon är klassföreståndare i åk 6. Monika Borduzs och David Saadouns anställningar är förlängda och de arbetar kvar på skolan resten av året. När Maja Nilsson går på föräldraledighet i november övertar Monika Borduz hennes roll som elevkoordinator i åk 6 och åk 7.
Frånvaro från skolan betyder att ditt barn missar undervisning, lärande och känsla av sammanhang. Det finns ett starkt samband mellan hög frånvaro och låg måluppfyllelse. Ledigheter för elever är därför begränsade. Det är viktigt att känna till kraven på skolplikt (gäller även förskoleklass) med tillhörande krav på närvaro och att det enligt skollagen finns begränsade möjligheter till ledighet. Vid ansökan skall vårdnadshavare beskriva varför eleven måste vara ledig under tid då barnet har skolplikt. Endast motiveringen ”resa” eller ”semester” beviljas inte. Ansökan måste också lämnas till skolan i god tid. Inga ledigheter ges under tid för nationella prov, annat än vid synnerliga skäl. Läsårets provdatum finns att läsa hos Skolverket Länk till annan webbplats..
Vi uppmanar er att ta hänsyn till skolans läsårstider när ni planerar era semestrar.
Stängt på fritidshemmet på Ringsbergskolan är tisdagen 7 jan 2025 (sista dagen på jullovet) samt 14-15 april 2025 (måndag och tisdag på påsklovet). Dessa dagar beslutar verksamheten själva över och är olika dagar för olika skolor.
Förutom detta brev finns viktig information samlad i broschyren "Att gå på Ringsbergskolan" , 324 kB.. Där finns utförlig information om till exempel läsårstider inklusive Ringsbergskolans stängningsdagar på fritidshemmet, regler för ledighet, sjukanmälan, tid för nationella prov (NP), systematiskt kvalitetsarbete, föräldraråd, kommunikationskanaler och viktiga telefonnummer.
I broschyren finns också ordningsregler/förväntansdokument på skola, vårdnadshavare och elever – ett dokument som vi har tagit fram bland annat genom de diskussioner som vi hade på klass- och föräldramöten under höstterminen 2019 samt med elever under läsåret 23/24. Det är viktigt att du som vårdnadshavare tar del av informationen i broschyren. Vi kommer också att skicka hem den i tryckt format. Den delas ut i början av terminen till era barn.
Studietimme erbjuds alla elever i åk 4-9. Det är tid där elever kan få extra stöd i något skolämne. Det är viktigt att elever som är i behov av extra tid för sitt lärande, utnyttjar denna möjlighet. Kanske har ditt barn också rätt till lovskola. Det gäller elever i åk 8-9 som riskerar att inte nå gymnasiebehörighet. Är detta aktuellt för ditt barn, kommer ni att diskutera det vid utvecklingssamtalet.
Datorer är ett av våra arbetsredskap. Eleverna i åk 4-9 har Chromebook. Vårdnadshavare och elev skriver under avtal som skall lämnas till skolan. Detta avtal skrivs på innan man får sin Chromebook i åk 4. Eleverna behöver vara rädda om sina arbetsmaterial, då det får konsekvenser för deras arbete om datorn går sönder eller tappas bort.
Alla elever i årskurs 4-9 får ett skåp att förvara sina ytterkläder och andra personliga tillhörigheter i. Nedan följer några viktiga punkter att tänka på:
- Det skåp du har blivit tilldelad får du inte byta med någon annan.
- Skåpen är till för ytterkläder och skolmaterial. Förvara inte värdesaker i skåpet. Skolan ansvarar inte för eventuella värdesaker som tas med till skolan.
- Du får inte skriva eller rita inne i skåpet eller på skåpsdörren. Du får heller inte sätta upp klistermärken i eller på skåpet. Häftmassa är ok att använda på insidan.
- Vid läsårets slut städar och tvättar var och en sitt skåp.
- Eget hänglås rekommenderas.
Skolan har inte någon försäkring som gäller stöld från elevskåp. Fundera särskilt över vid vilken ålder ditt barn behöver ha med sig en mobiltelefon till skolan. Brandfarliga saker, vapen, alkohol, tobak, snus, vejp etc samt droger får inte förvaras i skåpen. Elevskåpet är juridiskt inte att betrakta som ett personligt förvaringsutrymme, vilket innebär att skolledningen kan besluta om att öppna skåp, om det finns skäl. Tänk på att du nästa år får ett skåp som någon annan har haft så- Var rädd om ditt skåp!
Mobiltelefoner lämnas in under hela skoldagen för åk 4-6 och vid varje lektion i åk 7-9. Elever i åk F-6 vistas utomhus under rasterna. Elever i åk 7-9 har tillåtelse att under raster lämna skolans område.
Väl mött!
Med vänlig hälsning
Susanne Randau och Kristian Thomann med personal
Kontakter
-
Ringsbergskolan
Expedition
Besöksadress
Västergatan 20, Växjö
Postadress
Växjö kommun
Ringsbergskolan
Box 1222, 351 12 Växjö