En hållbar utveckling är allas ansvar. Växjö kommun tar ansvar i frågor om miljö, mångfald, folkhälsa och tillgänglighet. Här kan du få information om kommunens arbete för och med strategisk hållbar utveckling.
Hållbarhet och hållbar utveckling är inga enkla begrepp. Växjö kommun ställer sig bakom Brundtland-kommissionens definition: "En hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov."
Internationellt har länderna i FN kommit överens om 17 hållbarhetsmål, kallade Globala målen eller Agenda 2030 (det som behöver göras till 2030). Sverige och Växjö är aktiva i det arbetet.
Under 2018 började Växjö kommun arbetet med att ta fram ett program för hur Växjö ska nå hållbar utveckling, ett hållbarhetsprogram kallat Växjö 2030. Bland annat bjöd kommunen in till sju invånardialger under november och december.
Arbetet med att ta fram ett lokalt hållbarhetsprogram fortsätter 2019 då också politikerna ska ta beslut om hållbarhetsprogrammet.
Om invånardialogerna
Om Agenda 2030
Nu planerar vi för Earth Week 25-30 mars 2019, Växjös miljövecka med fokus på framtiden. Det blir föreläsningar, pop-up park i Västra Esplanaden, utställningar och mässa i Växjö stadsbibliotek och mycket mer. Du är väl med?
Om Earth Week
Från och med 1 januari 2019 kommer integrations- och mångfaldsberedningen samt miljö- och hållbarhetsberedningen att ersättas med kommunstyrelsens hållbarhetsutskott. Det blir kommunstyrelsens förberedande organ för strategiska hållbarhetsfrågor. De ska göra klart, implementera och följa upp kommunens nya hållbarhetsprogram, Hållbara Växjö 2030. Magnus P Wåhlin (MP) är ordförande för hållbarhetsutskottet som kommer att ha fem ledamöter och fem ersättare och ska ansvara för att ta initiativ, internt och externt, inom utskottets sakområden.
Kontaktcenter