Lev hållbart
För att nå de långsiktiga klimatmålen behöver vi alla förändra vårt sätt att leva. Ta del av konkreta tips för hur du kan börja konsumera, äta och resa mer hållbart.
Det väsentliga för att lindra de globala klimatförändringarna är inte enbart att minska de utsläpp som sker inom kommunens gränser. Växjös klimatpåverkan ur ett konsumtionsbaserat perspektiv – det vill säga då alla utsläpp räknas in oavsett var i världen de uppstår – bedöms vara cirka fyra gånger större än de utsläpp som sker i Växjö. Ungefär 60 procent av dessa utsläpp kommer från hushållens konsumtion av energi, resor, mat, boende med mera. Därför är det dags att förändra vårt sätt att konsumera och leva:
Allt du konsumerar blir avfall, förr eller senare. Du kan minska mängden avfall genom att konsumera mer hållbart, till exempel
- dela
- låna
- återanvända
- köpa produkter som håller längre
- köpa och sälja second hand.
Du kan också planera dina inköp mer ingående. Det finns några saker som du alltid kan tänka på, oavsett vad eller var du handlar.
- Välj miljömärkta alternativ. Då har någon annan tagit fram och bedömt information om varans miljöpåverkan som du antagligen har svårt att hitta själv. Hittar du inga miljömärkta alternativ så fråga efter dem. Då visar du att det finns en efterfrågan.
- Håll utkik efter farosymbolerna. De visar att en produkt kan vara farlig för hälsan eller miljön. Lär dig att känna igen dem och följ anvisningarna noga.
- Välj hög kvalitet om du har möjlighet. Ofta lönar det sig att köpa något av lite högre kvalitet som är dyrare men som håller längre.
- Kan du låna eller hyra det du behöver? Idag finns många tjänster där du kan hyra saker du kanske inte behöver så ofta. Det finns också tjänster där du kan hyra eller låna saker till barnen.
- Försök att reparera dina saker innan du köper nya. Kan du inte laga det själv finns många företag som kan reparera olika produkter. Genom att anlita sådana företag är du med och skapar nya arbetstillfällen.
- Tacka nej till pappersreklam. Sätt upp en lapp på brevlådan om att du inte vill ha reklam och kontakta NIX-registret för att slippa personadresserad direktreklam.
- Ta reda på om varan du vill köpa innehåller kemikalier från EU:s kandidatförteckning. Som konsument har du rätt att få veta och butiken måste ge dig svar inom 45 dagar. För att förenkla förfrågningen har Sveriges konsumenter och Kemikalieinspektionen lanserat en särskild app: Kemikalieappen Länk till annan webbplats..
- Vårda kläder och skor. Hitta en bra skomakare och en bra skräddare. Genom att sula och klacka om skor, och fixa till kläder förlänger du skornas och klädernas livslängd.
- Kontrollera att impregneringssprayer för kläder och skor är fria från flourkarboner, så kallade högflourerande ämnen som exempelvis PFAS.
- Fråga efter fluorfria fritidskläder och skor när du handlar. Många fritidskläder är behandlade med högfluorerade ämnen för att stå emot väta men samtidigt kunna andas. De här ämnena är mycket svårnedbrytbara i naturen och bör undvikas.
- Välj inte träningskläder och skor med märkningen antibakteriellt, bakteriedödande eller anti-odour. De innehåller miljöfarliga ämnen som silver och triclosan för att bland annat förhindra dålig lukt. Men tester visar att ämnena tvättas bort och plagget förlorar funktionen redan efter ett par tvättar. Ämnena följer däremot med avloppsvattnet till reningsverket där det är svårt att helt rena bort det.
Det du äter idag, påverkar vårt klimat imorgon. Genom att äta mer vegetariskt äter du också mer hållbart. Mer grönt är bra för dig och för klimatet.
- Frossa i grönt är det viktigaste du kan göra för klimatet och miljön. Nötter, frön, rotsaker, svamp, bönor, linser, ärtor, tofu, sojaprodukter, groddar och gröna blad är bra exempel på grönsaker.
- Byt till eko så bidrar du till friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Då behöver inte människor i andra länder förgiftas när de plockar dina bananer eller skördar dina kaffebönor.
- Välj kött med omsorg. Om och när du äter kött, tänk på att minska portionen och välja ekologiskt och svenskt kött från betande djur som håller marker öppna och bidrar till biologisk mångfald, såsom naturbeteskött. Ät fler delar av djuret, inklusive inälvsmat och chark och ta tillvara på hela djuret.
- Minska matsvinnet. Matsvinn är en bov för både plånbok och miljö. Visste du att vi årligen slänger mat som är fullt ätbar i Sverige till ett värde av 20 miljarder kronor som motsvarar cirka 45 kilo per person och år. All mat vi slänger motsvarar utsläppet från 360 000 bilar. Våga istället lita på dina sinnen. Lukta, känn och smaka innan du kastar. Bäst före-datum är en rekommendation från tillverkaren, det går ofta att äta livsmedlet flera dagar efter datumet på förpackningen.
- Välj råvaror efter säsong. För att minska mängden utsläpp av transporter bör du välja råvaror efter säsong och så lokalt som möjligt.
Det bästa sättet att minska klimatpåverkan är att låta bilen stå om du kan. Välj istället ett annat transportmedel:
- samåk med en kollega eller en vän till jobbet eller skolan
- ta cykeln
- promenera
- åk buss eller tåg
- Är du intresserad av en elcykel eller lastcykel men osäker på vilken modell som passar dig? Passa på att prova en ny cykelmodell genom cykelbiblioteket.
Om du ändå behöver ta bilen kan du minska din bränsleförbrukning genom sparsam körning:
- Se till att kvickt och bestämt komma upp i den fart du vill ha och sega inte vid acceleration. Ge halvt gaspådrag vid acceleration.
- Växla upp tidigt, hoppa över växlar och kör på högsta möjliga växel vid så låg fart som möjligt. Använd ettans växel i max tio meter. Det går åt mindre bränsle vid låga motorvarv. Testa att köra på högsta växeln i 50 km/h på plan väg. Om du gör det regelbundet kan du spara upp till en halv deciliter bränsle per mil.
- Planera din körning och kör med god framförhållning och med ett jämnt gaspådrag. Genom att hålla jämn gas förbrukar bilen mindre bränsle.
- Håll hastighetsbegränsningen. Det är säkrare för dig och dina medtrafikanter att hålla hastighetsbegränsningen. Ju fortare du kör desto större blir luftmotståndet och desto mer bränsle går det åt.
- Motorbromsa. Att motorbromsa är att rulla utan gas. När du släpper gasen helt stängs bränsletillförseln av till motorn. När du ska minska hastigheten kan du motorbromsa genom att växla ned flera gånger.
- Undvik tomgångskörning. Skrapa rutorna på bilen innan du startar motorn eftersom kalla motorer släpper ut mycket avgaser. En motor– och kupévärmare är bra att använda vid kallstarter vintertid.
Genom att tänka på hur du tvättar och städar kan du minska din energipåverkan samtidigt som du undviker skadliga ämnen.
Det finns mycket du kan göra för att spara energi när du tvättar:
- Tvätta lätt smutsad tvätt i 40°C, då minskar energianvändningen med 40 procent jämfört med att tvätta i 60°C. Det gäller inte handdukar, sängkläder och underkläder i bomull som bör tvättas i 60°C. Naturligtvis ska du följa tillverkarens tvättråd i kläderna.
- Kör med fylld torktumlare. En torktumlare använder ungefär 4 kWh per torkning. Fyll den väl och utnyttja värmen maximalt till att torka dina kläder.
- Lufttorka tvätten utomhus på sommaren. Finns det något som doftar så härligt som kläder som har torkat på tvättlina utomhus?
- Vädra kläderna istället för att tvätta om de inte är smutsiga.
Minska på skadliga ämnen och kemikalier när du tvättar:
- Dosera med rätt mängd tvättmedel.
- Använd miljömärkta tvättmedel märkta med Bra miljöval, Svanen eller EU Ecolabel och helst parfymfritt.
- Skippa sköljmedlet. De lämnar kemikalierester i kläderna och förser reningsverken med onödiga kemikalier.
- Tvätta och vädra regelbundet textilier som gardiner, filtar, och gosedjur. Textilier samlar gärna smuts och damm som kan innehålla skadliga kemikalier.
- Tvätta nya kläder och andra textiler innan du använder dem. Då tvättas eventuella kemikalierester ur.
Begränsa städskåpet. Du behöver inte en mängd olika rengöringsmedel till kök, ugn, toalett, handfat och fönster:
- Enkla medel som miljömärkt såpa, vatten och en mikrofiberduk räcker för att hålla hemmet rent.
- Undvik särskilt kemiska produkter som marknadsförs som antibakteriella. De kan innehålla miljöfarliga ämnen.
- Använd en låg dos rengöringsmedel. Undvik väldoft på burk i form av doftsprayer och toalettblock. Det är en onödig kemikaliebelastning på inomhusmiljön och i avloppen.
- I damm samlas kemikalier, speciellt i damm nära elektronik som kan ge ifrån sig både flamskyddsmedel och ftalater.
- Skölj inte ned dammet i avloppet utan släng det möjligaste mån i soppåsen.
- Dammsug innan du våttorkar. Då hamnar skadliga ämnen i soppåsen istället för i avloppet.
Våtservetter, cigaretter, bindor och annat skräp ska till papperskorgen och inte toaletten. Skräp orsakar stopp i ledningarna när det slängs i toaletten. Det kan också bli dyrt att åtgärda stopp i ditt eget avlopp eller i ledningssystemet.
- Spola bara ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten. Ingenting annat. (Alla kroppsvätskor är såklart ok.)
- Ställ en papperskorg i badrummet så att du enkelt kan slänga saker som inte ska ned i avloppet.
- Lämna medicinrester till apoteket. Hamnar de i avloppet skadar medicinerna vårt vatten.
Här får du tio snabba energispartips från Energimyndigheten:
- Sänk inomhustemperaturen, en grad minskar energianvändningen med fem procent.
- Se över tätningslister runt fönster och dörrar.
- Byt till effektiv och bra belysning, som LED-lampor och släck när ljuset inte behövs.
- Dra ur alla laddare, till exempel till mobilen, när de inte används.
- Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.
- Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det går snabbt och du sparar energi.
- Tvätta i fylld maskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt.
- Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand.
- Använd snålspolande duschmunstycke för att spara på varmvatten. Hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen.
- Ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa nytt.
- Tvätta bilen på en biltvättsanläggning, antingen i en automatisk eller gör-det-själv-hall. Där sker ofta reningen i flera steg, innan vattnet kommer till reningsverket för ytterligare rening.
- Använd miljöanpassade rengöringsmedel. Miljömärkta bilvårdsmedel tvättar minst lika bra som andra bilvårdsprodukter.
- Om du måste använda avfettningsmedel ska du tvätta bilen i en anläggning med vattenrening.
- Det är aldrig okej att tvätta på gatan, inte ens om du använder miljömärkta bilvårdsprodukter. Smutsen som du tvättar av från bilen innehåller asfaltsrester, tungmetaller, olja och andra giftiga ämnen som spolas rakt ut i naturen.
- Undvik asfalterade ytor med dagvattenbrunnar. Ett bättre alternativ är att stå på gräsplan eller grusunderlag. Jorden tar hand om en hel del av de skadliga ämnena.
- Om du har egen brunn eller bor nära en dricksvattentäkt ska du inte tvätta bilen där.