Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Mäktig ek och äkta kastanj vann Växjö Trädpris 2019

Den 12 november delades Växjö Trädpris ut för sjunde året i rad. Huvudpriset gick i år till fastighetsägare på Norr i Växjö för deras sätt att bevara en gammal ek på den egna tomten. Priset för årets exotiska träd tilldelades en bostadsrättsförening på Hovshaga för vård av en äkta kastanj

En del av motiveringen för eken på Norr:

”Eken höjer sin krona över tomten liksom över gatan och skapar rumslighet, karaktär och minskar gaturummets skala. Trädet var först på platsen, långt innan villan som när den byggdes gjorde det i samspel med eken.”

Gammal ek på Norr, vinnare av Trädpriset 2019.


En del av motiveringen för den äkta kastanjen på Hovshaga:

"Kastanjen bidrar med rumslighet till gården, sol- och skuggspel, en spänning med sina gröna vasskantade blad och taggiga frukter. Kastanjen hälsar alla välkommen hem!”

Äkta kastanj på Hovshaga, vinnare av Trädpriset 2019.


Växjö Trädpris instiftades 2013 och består av ett huvudpris och ett pris för mest exotiska träd. I år delades även ett hedersomnämnande ut till Sven Wiik, för hans stora engagemang i Linnés arboretum.

”Sven har med outtröttlig entusiasm varit med och arbetat med Linnés arboretum sedan den första plantan sattes 2007. Först som anställd på Växjö kommuns skogsenhet och nu som glad pensionär.”

Med Växjö Trädpris vill kommunen uppmärksamma människor som gör något för träden i staden, men också inspirera andra till att tänka och göra likadant. Priset är en del i arbetet med att säkra tillgången av träd och för att göra det behöver offentliga myndigheter, företag och privatpersoner hjälpas åt.

Mer information om Växjö Trädpris.

Senast uppdaterad: 11 mars 2022