Biologiska mångfaldens dag med artbingo och tips på artrika platser

Växjö kommun uppmärksammar biologiska mångfaldens dag, den 22 maj, genom artbingo och med tips om att besöka särskilt artrika miljöer och hur man tar hand om sina insektsgrannar.

FN har utsett den 22 maj till Biologiska mångfaldens dag. Dagen blir en extra anledning att stanna upp och fundera över allt liv som finns omkring oss och uppmärksamma de inhemska arter som kan behöva extra omsorg och skydd för att överleva. Men du kan också testa några av de enkla insatser som alla kan göra för att underlätta för hotade arter i din närmiljö.

Tips på saker att göra hela veckan och på Biologiska mångfaldens dag:

Spela artbingo

Det är ett enkelt och roligt sätt att upptäcka den variation av liv som finns alldeles runt knuten. Utmana grannfamiljen eller klasskompisarna och leta olika arter i din närmiljö. Du kan göra ett eget artbingo eller använda dig av vårt artbingo. , 86 kB.

Besök en plats med särskilt artrik miljö

Gör din trädgård till ett paradis för arter

Förlusten av biologisk mångfald är ett av vår tids största utmaningar. Så här kan du hjälpa till:

 1. Hjälp fåglarna
  Genom att ha olika slags buskar och träd hjälper du fåglarna att trivas. Täta buskage är småfåglar särskilt förtjusta i. Genom att lämna kvar fröställningar och lite av frukt och bär så kommer de kunna äta av det under hösten. Gamla träd med håligheter är perfekta boplatser och finns det inte gamla träd kan du bygga en holk istället.
 2. Klipp inte gräset för ofta! Lägg dig och läs en bok istället
  Om du låter gräsklipparen vila lite längre mellan gångerna hinner fler grässorter och små blommor slå blom i din gräsmatta. Eller välj att låta en del helt bli till en äng! Det blir ett trevligt inslag och många ängsväxter och insekter kommer trivas.
 3. Skapa en äng
  Hur lång tid det tar att göra en äng beror lite på vilken typ av mark det är. Ängsväxter gillar mager jord. Genom att helt enkelt låta gräset växa sig långt, så av det mot slutet av sommaren och ta bort gräset från platsen, kommer det till slut likna mer och mer en äng. Vill du att det ska gå fortare så gräv bort grässvålen och så i ängsväxter. Låt gräs och blommor växa till slutet av sommaren, slå dem och ta bort växtmaterialet för kompostering.
 4. Bygg boplatser för vilda insekter
  Sandbäddar i solbelysta lägen är den bästa boplatsen för vildbin. Har du en sådan plats, belägg den inte med grus eller plattor. Eller skapa en enkel sandbädd i ett soligt hörn så kanske några vill flytta dit. Död ved med små hål är boplats åt andra vilda insekter; Genom att borra hål i några stockar eller vedträn kan insekter bygga bo i håligheterna. På internet finns många tips på många andra snygga insektshotell du kan bygga.
 5. Godsaker för både dig och fjärilarna – anlägg en fjärilsrabatt
  En perenn rabatt med kryddväxter är enkelt att sköta och ger goda kryddor till matlagningen en stor del av året. Många av de här kryddorna är även bland det bästa fjärilarna vet. Timjan, temynta, gurkört, isop, salvia, kungsmynta och oregano är bra kryddväxter om man vill gynna dem. Anlägg gärna i solig vindskyddad plats, då trivs fjärilarna, och kryddorna kommer också växa bra.

Läs mer om hur Växjö kommun arbetar med Biologisk mångfald.

Senast uppdaterad: 18 maj 2022