Barn och ungas hälsa

Många barn och unga i Växjö kommun, liksom i övriga delar av landet, äter inte tillräckligt bra mat och många är stillasittande under större delen av sin vakna tid. Dessutom finns stora skillnader mellan barn. Växjö kommun samverkar därför med Generation Pep för att vända utvecklingen.

Växjö är en Pep Kommun

Generation Pep vill att alla barn och unga i Sverige ska kunna och vilja leva ett aktivt och hälsosamt liv. I Växjö kommun vill vi samma sak och sedan 2024 är Växjö kommun därför en Pep Kommun.

Genom att vara en Pep Kommun arbetar Växjö kommun långsiktigt för att förbättra barn och ungas hälsa. Det handlar till exempel om att vara en kommun som främjar rörelse med fysisk aktivitet och hälsa som en naturlig del i skola, förskola och på den fria tiden. Vi arbetar exempelvis med:

  • Utveckling av metoder och arbetssätt för att förbättra barn och ungdomars hälsa.
  • Samhällsplanering för att göra våra miljöer mer tillgängliga och inspirerande att röra sig på.
  • Insatser som underlättar för bra hälsa, rörelse och fysisk aktivitet i skolan och på fritiden, så som tillgängliga idrotts- och fritidsaktiviteter för alla.
  • Bra matmiljöer, den sociala miljön har stor inverkan på vår syn på mat och vad vi äter. Barn behöver också bra och näringsrik mat för att de ska kunna växa och utvecklas på ett bra sätt.

Insatser i Växjö kommun för barn och ungas hälsa

Exempel på mål och åtgärder som vi arbetar med för att ditt barn ska kunna och vilja leva ett aktivt och hälsosamt liv:

  • Hälsostege i skolan med planerade rastaktiviteter, aktiva skoltransporter, hälsa som del av undervisningen och aktiviteter efter skoltid.
  • Kulturtrappa för skolan innebär att barn i kommunal förskola och skola upp till årskurs 9 får minst en kulturupplevelse per år. Det ger barn och unga möjlighet att ta del av professionell kultur under skoltid. Det kan också bidra till att hitta aktiviteter på fritiden. Kulturgaranti i förskola och skola
  • Insatser inom idrott och fritid, som till stor del genomförs i samverkan med föreningslivet. Det finns insatser för alla barn och unga, med även särskilda insatser kopplat till olika målgrupper, exempelvis barn som riskerar att hamna i utanförskap eller barn med funktionsvariationer. Börja på en ny fritidsaktivitet Länk till annan webbplats.
  • Öppen fritidsverksamhet och kostnadsfria fritidsaktiviteter efter skoltid som exempelvis den öppna ”idrottsskolan” #whynottryit och öppen verksamhet i idrottshallar i samverkan med föreningar, skolor och fritidsgårdar, ungdomsdriven verksamhet samt Araby park arena.
  • Fritidsbanken som gör att fler barn och unga kan testa olika former av aktiviteter, genom att kostnadsfritt låna fritidsutrustning.
  • Utveckla säkra skolvägar, arbete med ökad trygghet och säkerhet på gång- och cykelvägar och andra utemiljöer som gör att fler barn ska kunna gå och cykla till skolan.
  • Utveckling av lekplatser, skolgårdar och andra aktivitetsytor som spontanytor för idrott
  • Kronobarnsmodellen, ett arbete och förhållningssätt som tillämpas inom kommunen för att skapa en trygg och säker uppväxt för barn genom främjande, tidiga och samordnade insatser Barnens bästa gäller - Kronobarnsmodellen
Senast uppdaterad: 5 mars 2025