Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Växjö nominerad till årets digitaliseringskommun

Växjö kommun är, tillsammans med fem andra kommuner vidare i nomineringsprocessen till att bli Årets digitaliseringskommun.

Till Årets digitaliseringskommun utses den kommun som har lyckats bäst med att använda digitaliseringens möjligheter för att utveckla verksamheterna, demokratin och kommunen som helhet.

I Växjö kommun utgår digitalisering från gemensam koncernstyrning där alla bolag och förvaltningar arbetar tillsammans utifrån samma förutsättningar.

- Det gör att vi kan samordna och skala digitala lösningar över hela koncernen vilket gör oss snabba i att möta nya behov och utmaningar för de vi är till för. Vi är särskilt stolta över vårt arbete med vardagsdigitalisering där vi förenklar moment i vardagen för våra medarbetare och gör våra tjänster tillgängliga för våra invånare och företagare dygnet runt, säger Pontus Berglund, digitaliseringschef på Växjö kommun.

Det senaste året har antalet e-tjänster i kommunen ökat från 17 till 150 samtidigt som vissa arbetsmoment har robotiserats. Växjö kommun har även en gemensam Utbildningsportal för alla förvaltningar och bolag med 230 utbildningar som medarbetare kan ta del av via e-lärande.

- Robotarna tar inte jobb, men de ser till att någon gör jobb vi inte har människor till. För att trygga välfärdens finansiering och bemanning är det avgörande att tillvarata möjligheterna i ny teknik, exempelvis med automatisering av arbetsmoment. Vi har prioriterat digitaliseringen, inte som ett mål i sig utan som ett medel för att leverera en hållbar välfärd på ett effektivt sätt, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö kommun.

Årets digitaliseringskommun utses av en jurygrupp. Innan dess kommer de nominerade kommunerna få skicka in underlag för att mäta den digitala mognaden i verksamheten och träffa juryn innan de tar beslut om vem som blir vinnaren. Vinnaren utses i december och tillkännages på Kvalitetsmässan den 7 mars 2022.

Det är Växjö tillsammans Landskrona, Malmö, Sundsvall, Södertälje och Upplands-Bro kommuner som går vidare till nästa omgång.

Senast uppdaterad: 19 maj 2021