Fler våtmarker i Växjö

I Växjö kommun finns många utdikade marker där potentialen för att restaurera en våtmark är stor. Under 2024-2026 genomför Växjö kommun tillsammans med Mörrumsåns vattenråd projektet "Fler våtmarker i Växjö". Syftet med projektet är öka antalet våtmarker i kommunen för att öka biologisk mångfald, förbättra vattenhantering och bekämpa klimatförändringar.

I projektet arbetar vi med att hitta platser med goda förutsättningar för att återskapa våtmarker. Arbetet utgår från en nyligen framtagen kartläggning.

Vi erbjuder också information och stöd till ägare av mark med stor våtmarkspotential. Genom det statliga LONA-bidraget har vi möjlighet att stötta markägare som är intresserade av att återställa våtmarker. Vi kan hjälpa till med platsspecifika analyser och att ta fram underlag som behövs inför genomförandet av åtgärder.

Under hösten 2024 görs ett utskick där markägare som har våtmarker med stor potential för restaurering uppmuntras att höra av sig till kommunen.

Kartläggningen baseras på kart-/höjdanalyser och togs fram 2022-2023. Den visar var i landskapet det finns goda förutsättningar att restaurera våtmarker eller sänkta sjöar.

Våtmarkernas areal har minskat kraftigt och Växjö kommun har påverkats mycket starkt av olika sjösänkningsföretag, markavvattningsföretag, utdikning av mossmarker för torvbrytning och skogsdikning. Kartläggningen ger en bild av var det finns naturmässiga, topografiska och hydrologiska förutsättningar att genomföra vattenvårdsåtgärder med stor nytta för i första hand vattenhushållning, biologisk mångfald och klimatnytta inom Växjö kommun.

Våtmarksarbetet syftar till att återställa fler våtmarker i kommunen för att öka biologisk mångfald, förbättra vattenhantering och bekämpa klimatförändringar.

Våtmarker är bland de mest artrika miljöerna i Sverige och är därför viktiga för den biologiska mångfalden. De bidrar till att minska övergödningen, öka mångfalden av växter och djur, hantera (ta hand om och rena) vatten bättre och motverka klimatförändringar. Genom att återväta torvmarker så minskar även utsläppen av växthusgaser, vilket gör det till en viktig åtgärd i klimatarbetet.

Är du en markägare som har ett våtmarksläge? Hör gärna av dig!

Har du ett intresse av att göra en vattenvårdsåtgärd på din mark finns bra förutsättningar att projektet kan finanserna en vidare utredning. Det innebär att vi tillsammans tittar på området i fält och för en dialog kring möjligheterna för en våtmark. Därefter tas ett förslag fram om hur området kan restaureras.

Vid goda förutsättningar och höga naturvärden finns möjlighet att även få större delen av utförandet av åtgärden bekostad.

Oavsett om ni vill gå vidare med att undersöka ett område eller om det inte känns lämpligt för er, är ni varmt välkomna att höra av er. Kontakta projektledare Karin Håkansson om du vill veta mer om återställning av våtmarker, är intresserad av stöd eller vill diskutera möjligheterna på din mark.

Vi behandlar intresseanmälningar i turordning och så länge det statliga bidraget räcker, så vänta inte med att höra av dig!

Kontaktuppgifter

Karin Håkansson, projektledare
Telefon: 0470-430 55
E-post: karin.hakansson@vaxjo.se

Logotyp LONA (Lokala naturvårdssatsningen)
Senast uppdaterad: 28 oktober 2024