Energi- och klimatrådgivning

Genom att använda elen smart och inte använda mer än du behöver kan du få ned dina elkostnader.

Spara energi hemma

Du vet väl att du kan spara pengar genom att spara energi i din bostad? Läs broschyren Spara energi hemma. Den finns på fyra språk;

Broschyren vänder sig till dig som boende i villor och flerbostadshus.

Fler tips för att minska din elanvändning och spara pengar

Studier visar att minskad elanvändning är det snabbaste sättet att få ned elpriserna i Europa och södra Sverige.

Ta reda på hur just din elanvändning ser ut genom att läsa din faktura eller besöka elleverantörens webbplats. Genom att ha koll på hur mycket el du förbrukar och vad det kostar kan du börja ändra dina vanor.

I energideklarationen hittar du information om husets energiklass och råd om åtgärder för just ditt hus. Om du inte har någon energideklaration för ditt hus kan du be en certifierad energiexpert att genomföra en, för att du ska få förslag på åtgärder.

Gå igenom fönster och dörrar och kontrollera vilket skick de är i. Kolla även om din vind och dina vattenrör är tillräckligt välisolerade. Du kan också göra en kontroll av ditt uppvärmningssystem och din ventilation.

Speciellt om du har elvärme. Om du sänker värmen inne med en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Kan du dessutom styra eluppvärmningen till mitt på dagen och på natten gör du en stor nytta för elsystemet.

Om du har möbler och gardiner framför dina element hindrar det värmen från att sprida sig i rummet och mer värmeenergi än nödvändigt går då åt.

Duscha kortare och fyll tvätt- och diskmaskinen. Genom att byta till effektiva kranar och duschmunstycken kan du dessutom minska din varmvattenanvändning upp till 40 procent.

En tvättmaskin drar mycket el, därför är det bra att ladda den full när du kör en maskin tvätt. Om du kan, försök tvätta på lägre temperaturer och om du låter tvätten lufttorka istället för att torktumla minskar du också rejält på elanvändningen.

Kör gärna tvätt- och diskmaskin på natten om du har möjlighet. Likaså att du laddar elbilen på natten, om du har en sådan. Detta gör att du hjälper till att avlasta elnätet.

Fakta - Så länge räcker en kWh


En normalvilla använder årligen cirka 22 000 kWh medan en mindre lägenhet runt 2 000 kWh. I augusti 2022 låg det rörliga elpriset för elområde 4 på drygt 4 kronor per kWh, exklusive elnätskostnad.

Watt är lika med effekt och kilowattimme (kWh) är lika med energi (Watt multiplicerat med tid).

Så länge räcker en kilowattimme (kWh)

En kilowattimme räcker till att driva:

Tid

1 kvadratmeter golvvärme

8 timmar

Luftkonditionering

1 timme

Bastu (6 000 Watt)

10 minuter

Dammsugare

1,4 timmar

Glödlampa 40 Watt

25 timmar

Induktionshäll (maxeffekt 7 350 Watt)

8 minuter

Infravärme (1 800 Watt)

30 minuter

Motorvärmare

1,5 timme

Torktumlare, klass B

En femtedels torkning

Tvättmaskin 40 grader

1-2 tvättar

Ugn

75 minuter

Energismarta tips i vardagen!

  • Byt ut glödlampor och halogenlampor till LED-lampor, de förbrukar mellan 50 till 85 procent mindre energi och håller i upp till 20 år.
  • Fundera över vilka hushållsapparater du verkligen behöver använda, och kontrollera hur energisnåla de är.
  • Se över temperaturen i kylskåp och frys. Optimal temperatur i kylskåpet är + 4 C och i frysen -18 C. För varje grads minskning av kylan minskar energiförbrukningen med 10 procent för kylen och 7 procent för frysen.
  • Fyll diskmaskinen innan användning och undvik att skölja disken på förhand.
  • Använd kastrull med lock när du lagar mat och se till att kastrullen matchar spisplattan då även detta sparar energi. Se även till att nyttja eftervärmen både i ugn och på spisplatta.
  • Tina fryst mat i kylen och låt den varma maten svalna innan du ställer in den i kylskåpet.
  • Var klimatsmart när det kommer till shopping och att handla mat – allt du handlar extra som du inte behöver bidrar till onödig energianvändning.
Senast uppdaterad: 14 maj 2024