Klimartsmart mat
Växjö kommun tar ansvar när det kommer till klimatsmarta
måltider. Maten som serveras i förskolor, skolor och på särskilda boenden ska belasta klimatet så lite som möjligt. Men som enskild individ har du också ett ansvar - det du äter i dag påverkar klimatet imorgon.
Släng inte mat
Ungefär en tredjedel av all mat som produceras i världen kastas och varje år slänger hushållen i Sverige fullt ätbar mat till ett värde av 20 miljarder kronor. Sammanlagt slänger varje person i Sverige 37 kilo ätbar mat och dryck varje år. Visste du förresten att om matsvinn var ett land skulle det vara den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA? Växjö kommun har som mål att halvera matsvinnet i måltidsköken till 2025.
Du kan själv enkelt minska ditt matsvinn och på så vis spara både pengar och på miljön.
Fixa en restfest
Ett enkelt sätt att ta hand om just matrester är att fixa en restfest. Här kommer några klassiska rätter du enkelt kan fixa med hjälp av matrester:
- Pyttipanna – ta det du har, hacka ner det och krydda så har du en god pytt.
• Köttfärssåsen blir en böngryta – rör ner lite bönor i såsen och vips så har du en mustig böngryta. - Gör en buffé med många olika rätter som finns kvar i kylskåpet – plockmat eller tapas är väldigt trevligt och ett smart sätt att bli av med resterna.
- Bröd som börjar bli torrt kan bli både fattiga riddare och ströbröd.
Drick upp kaffet
Visste du att det krävs 140 liter vatten för att producera kaffebönor till en kopp kaffe? Kaffe är dessutom en av de drycker vi slänger mest av. Drick därför upp ditt kaffe, och viktigast av allt - brygg inte mer än du dricker upp. Ett annat tips är att frysa in överblivet kaffe till en islatte.
Bli en mästare på att svinnventera
Ta för vana att en dag i veckan gå igenom skafferi och kylskåp och lägg mat som inte ätits upp i frysen för senare användning. Då kan du förhindra att mat glöms bort och bli dålig, plus att du sparar pengar.
Så här gör du när du svinnventerar:
- Förvara gärna brödet i frysen och ta bara upp så mycket som går åt.
- Frys ner trött frukt – den kan användas i smoothies eller glass.
- Förvara maten rätt: sätt in kylvaror som kött, fisk och mejerivaror i kylen så fort som möjligt.
- Bra kylskåpstemperatur är +4 °C. och lämplig frystemperatur är -18 °C.
- Läs på hur grönsaker och frukter ska förvaras på rättsätt så håller de längre.
- Titta, lukta och smaka först! Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att bäst före-datumet passerat.
Svenska grönsaker, bär och frukter i säsong
Att handla svenska råvaror i säsong är bra för moder jord, din ekonomi och hälsa samtidigt som du får äta råvarorna när de är som allra godast.
Nedan finns en lista över svenska råvaror för varje årstid:
Vinter (januari till mars)
Svensk frukt och grönsaker:
- Brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot lök, morötter, palsternacka, potatis, rotselleri, rödbetor, rödkål, vitkål
- Äpple
Europeisk frukt och grönsaker (frilandsodlade):
- Aubergine, blomkål, broccoli, fänkål, mangold, paprika, spenat
- Apelsin, citron, kiwi
Kom ihåg att det finns frysta bär och torkad frukt när det färska utbudet sinar.
Vår (april till juni)
Svensk frukt och grönsaker i säsong på våren:
- Isbergssallad, kålrot, lök, morötter, palsternacka, potatis, purjolök, rotselleri, rödbeta, salladskål, sparris, vitkål
- Rabarber
Europeisk frukt och grönsaker:
- Blomkål, broccoli, fänkål, mangold
- Citroner, persika
Sommar (juli till september)
Svensk frukt och grönsaker:
- Blomkål, broccoli, färska bönor, fänkål, gurka, isbergssallad, kronärtskocka, kålrabbi, kålrot, lök, mangold, majs, morot, palsternacka, paprika, potatis, purjolök, rotselleri, rädisor, rödbetor, salladskål, sockerärter, sparris, spenat, stjälkselleri, tomater, vitkål, zucchini.
- Rabarber, vinbär, nätmelon, körsbär, krusbär, jordgubbar, hallon, blåbär, plommon, päron.
Europeisk frukt och grönsaker:
- Mangold, paprika.
- Melon, nektarin, persika
Höst (oktober till december)
Svensk frukt och grönsaker
- Blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot, lök, morötter, palsternacka, persiljerot, potatis, purjolök, rotselleri, rödbetor, rödkål, salladskål, savojkål, vitkål, stjälkselleri.
- Äpple
Europeisk frukt och grönsaker:
- Aubergine, blomkål, broccoli, paprika, spenat
- Apelsin, citron, kiwi