Feriejobb för unga

Tiden går snabbare än man tror – snart är sommarlovet här. Har du tänkt att söka feriejobb 2019 är det dags att börja förbereda dig redan nu. Ett feriejobb ger dig viktig erfarenhet och kan bli ditt första steg in på arbetsmarknaden.

För att ha rätt till ett feriejobb ska du uppfylla följande krav:

  • Vara född 2001 eller 2002 och folkbokförd i Växjö kommun.
  • Du ska i första hand aktivt söka sommarjobb på den ordinarie arbetsmarknaden. Du är inte garanterad ett feriearbete.
  • I din ansökan för feriejobb bifoga CV och personligt brev.
  • Närvara vid alla obligatoriska tillfällen i kommande rekryteringsprocess.
  • Nytt för 2019! För att ha rätt till ett feriearbete ska du ha godkända betyg i matematik och svenska/svenska som andraspråk. Om du av din skola i april bedöms att ej få godkända betyg kommer du att erbjudas en plats på sommarskola under vecka 25 och 26. Under sommarskolan får du möjlighet att studera mot godkända betyg i ovan nämnda ämnen. Efter genomförd sommarskola är du sedan berättigad ett feriejobb under sommaren. Du kan inte ha önskemål om var du vill feriejobba, placering görs av Växjölöftet Sommar.

Du är välkommen att söka de kommunala feriejobben mellan den 1-28 februari.

Så här fyller du i din ansökan

Mer information kring hur du fyller i din ansökan finner du i Feriebanken. Svar på de vanligaste frågorna inför och under ditt feriejobb hittar du i dokumentet ”Feriejobb – FAQ 2019” som finns under rubriken Relaterade dokument längt ner på denna sida.

Tips när du ska söka feriejobb

Var ute i god tid

Sommaren kan kännas avlägsen nu, men många arbetsgivare börjar rekrytera personal för sommaren redan i början av året. Det kan vara hård konkurrens om jobben så tänk därför på att vara ute i god tid och söka flera jobb samtidigt. Det finns flera olika sätt att söka jobb på; genom annonser på internet, direktkontakt med företag och berätta även för släkt och vänner att du söker sommarjobb. Kanske kan du få napp genom kontakter och rekommendationer.

Vässa ditt CV och personliga brev

Det är viktigt att skriva en jobbansökan som är genomarbetad för att öka chanserna till att få komma på arbetsintervju. Oftast består en jobbansökan av två dokument; ett CV och ett personligt brev. Tillsammans utgör de grunden när du söker ett jobb. Vill du få tips och råd kring hur du kan vässa ditt CV och personliga brev är du välkommen till vårt Matchningskontor på Bergendahlska gården i januari och februari.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 februari 2019
Jobb och företag