Yrkes-SM 2022

Den 10–12 maj 2022 kommer Yrkes-SM till Kronoberg och Arenastaden i Växjö. Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Evenemanget är en viktig del i arbetet med regionens och hela landets framtida kompetensförsörjning.

Vad kommer att hända?

Yrkes-SM kommer att genomföras på Arenastaden i Växjö den 10–12 maj 2022. Under tre intensiva dagar kommer yrkesskickliga ungdomar från ett 60-tal olika yrken att tävla mot varandra.

Besökarna, skolelever och allmänhet får se praktiska yrken live på nära håll, få svar på frågor, prova på olika yrken på ett kul sätt; exempelvis klättra på höga höjder, måla, ge första hjälpen, styra robotar, köra simulatorer och mycket annat. Det kommer också att finnas studie- och yrkesvägledare, branschexperter och yrkesverksamma ungdomar att prata med.

Det är fritt inträde och vi välkomnar alla besökare till evenemanget. Särskilt betydelsefullt är evenemanget för:

Skolelever och arbetssökande

Yrkes-SM väcker intresse och inspiration inför yrkes- och studieval. Skolelever (främst årskurs 7-9 och årskurs 1 på gymnasiet) och arbetssökande får upptäcka nya möjligheter inom arbetslivet. De får pröva på, uppleva och testa ”på riktigt” - samtidigt som besöket stärker hållbara och könsneutrala yrkes- och studieval.

Skolpersonal, vårdnadshavare och allmänhet

Yrkes-SM ger skolpersonal, vårdnadshavare och allmänhet mer kunskap och inspiration kring olika yrken, studier och karriärmöjligheter på arbetsmarknaden.

Bransch och näringsliv

Yrkes-SM ger branschen och näringslivet möjlighet att möta framtidens medarbetare. Evenemanget blir också en möjlighet att samverka med varandra, skolor och intresseorganisationer för att ytterligare lyfta de yrken där kompetensförsörjning är en utmaning.

På Yrkes-SM hittar många ungdomar sitt framtidsjobb och många arbetsgivare sin framtida arbetskraft. Nu har du som företagare möjlighet att visa att ni engagerar er i en av de viktigaste framtidsfrågorna för länet.

Så kan du engagera dig. , 3 MB.

Kronoberg kännetecknas av stark entreprenörsanda och hög hållbar tillväxt, och företagsklimatet i regionen rankas av Svenskt Näringsliv bland de främsta i Sverige. För att den positiva utvecklingen ska fortsätta behövs både ökad kompetens och rekrytering inom flera branscher.

Kronoberg har en av rikets mest könssegregerade arbetsmarknader, främst för att det privata näringslivet är specialiserat på branscher som av tradition haft män i arbetskraften. Yrkes-SM 2022 är därför ett strategiskt viktigt evenemang för att öka intresset för yrkesutbildningar och bristyrken – och för att uppmuntra otraditionella och könsneutrala yrkes- och studieval.

Vanliga frågor och svar. Länk till annan webbplats.

Mer information om Yrkes-SM. Länk till annan webbplats.

Prenumerera på information

Vill du ha fortlöpande information om evenemanget?
Anmäl dig till Yrkes-SM:s nyhetsbrev Länk till annan webbplats.

Bakom evenemanget står Växjö kommun, Region Kronoberg, och WorldSkills Sweden.

Anmäl din klass

På Yrkes-SM erbjuds skolor och allmänhet att gratis få möjlighet att upptäcka, utforska och prova på olika yrken. Yrken som kan bli elevernas framtida sysselsättning och inkomstkälla.

Anmälan görs på Yrkes-SM:s webbplats Länk till annan webbplats.

Covid-19: Anpassat evenemang

Mer information Yrkes Sms webbplats om hur vi kommer att genomföra Yrkes-SM på ett tryggt och säkert sätt för alla besökare. Länk till annan webbplats.

För press

Övergripande presskommunikatör

Lova Schöldsten-Hjertberg, 070-771 99 39
lova.scholdsten-hjertberg@jmwgolin.se

Talespersoner

Worldskills Sweden

Pontus Slättman, vd, 070-514 75 65

Region Kronoberg

Christel Gustafsson, Regional utvecklingsdirektör, 0767-20 78 48

Växjö kommun

Tomas Wijk, verksamhetsutvecklare gymnasiet, 070-38 622 33

Evenemanget Y-SM

Annika Knutsson, projektledare, 070-322 08 78

Senast uppdaterad: 3 maj 2022