Yrkes-SM 2022

Den 10–12 maj 2022 kommer Yrkes-SM till Kronoberg och Arenastaden i Växjö. Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Evenemanget är en viktig del i arbetet med regionens och hela landets framtida kompetensförsörjning.

Just nu söker vi lokala yrkeshjältar!

Känner du någon som kommer från Kronobergs län som har varit med i Yrkes-SM – eller som planerar att vara med? Vi vill få kontakt med såväl tävlande ungdomar och coacher som yrkeslärare eller domare.

Vi söker lokala yrkeshjältar! Länk till annan webbplats.

Vad kommer att hända?

Yrkes-SM kommer att genomföras på Arenastaden i Växjö den 10–12 maj 2022. Under tre intensiva dagar kommer yrkesskickliga ungdomar från ett 60-tal olika yrken att tävla mot varandra.

Besökarna, skolelever och allmänhet får se praktiska yrken live på nära håll, få svar på frågor, prova på olika yrken på ett kul sätt; exempelvis klättra på höga höjder, måla, ge första hjälpen, styra robotar, köra simulatorer och mycket annat. Det kommer också att finnas studie- och yrkesvägledare, branschexperter och yrkesverksamma ungdomar att prata med.

Yrkes-SM 2022

Det är fritt inträde och vi välkomnar alla besökare till evenemanget. Särskilt betydelsefullt är evenemanget för:

Skolelever och arbetssökande

Yrkes-SM väcker intresse och inspiration inför yrkes- och studieval. Skolelever (främst årskurs 7-9 och årskurs 1 på gymnasiet) och arbetssökande får upptäcka nya möjligheter inom arbetslivet. De får pröva på, uppleva och testa ”på riktigt” - samtidigt som besöket stärker hållbara och könsneutrala yrkes- och studieval.

Skolpersonal, vårdnadshavare och allmänhet

Yrkes-SM ger skolpersonal, vårdnadshavare och allmänhet mer kunskap och inspiration kring olika yrken, studier och karriärmöjligheter på arbetsmarknaden.

Bransch och näringsliv

Yrkes-SM ger branschen och näringslivet möjlighet att möta framtidens medarbetare. Evenemanget blir också en möjlighet att samverka med varandra, skolor och intresseorganisationer för att ytterligare lyfta de yrken där kompetensförsörjning är en utmaning.

På Yrkes-SM hittar många ungdomar sitt framtidsjobb och många arbetsgivare sin framtida arbetskraft. Nu har du som företagare möjlighet att visa att ni engagerar er i en av de viktigaste framtidsfrågorna för länet.

Så kan du engagera dig. , 3 MB.

Kronoberg kännetecknas av stark entreprenörsanda och hög hållbar tillväxt, och företagsklimatet i regionen rankas av Svenskt Näringsliv bland de främsta i Sverige. För att den positiva utvecklingen ska fortsätta behövs både ökad kompetens och rekrytering inom flera branscher.

Kronoberg har en av rikets mest könssegregerade arbetsmarknader, främst för att det privata näringslivet är specialiserat på branscher som av tradition haft män i arbetskraften. Yrkes-SM 2022 är därför ett strategiskt viktigt evenemang för att öka intresset för yrkesutbildningar och bristyrken – och för att uppmuntra otraditionella och könsneutrala yrkes- och studieval.

Vad är Yrkes-SM?

Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Det bjuds på ett stort och innehållsrikt tävlings- och uppvisningsarrangemang vartannat år, där skolor och allmänhet gratis får besöka evenemanget under tre intensiva dagar. Besökare och skolelever får möjlighet att upptäcka, utforska och själva få prova på ett 50-tal olika yrken. Allt från guldsmed och servitris till hästskötare, hotellreceptionist och bilmekaniker.

Förutom prova-på-aktiviteter innehåller Yrkes-SM också tävlingar i yrkesskicklighet för unga. Tävlingen arrangeras för att öka intresset för olika yrken och höja statusen på svensk yrkesutbildning. Under Yrkes-SM kommer de bästa av de bästa att tas ut till Yrkeslandslaget och får representera Sverige under kommande Yrkes-EM (EuroSkills) och Yrkes-VM (WorldSkills).

När och var arrangeras nästa Yrkes-SM?

Yrkes-SM arrangeras i Växjö på Arenastaden mellan den 10-12 maj 2022.

Får vem som helst besöka Yrkes-SM?

Absolut. Besökare i alla åldrar är välkomna till såväl prova-på-aktiviteter som att titta på tävlingarna. Det är fri entré.

Vad kan jag som besökare göra på Yrkes-SM?

Ett besök på Yrkes-SM är ett inspirerande och kul sätt att lära sig mer om yrkesutbildningar, karriärmöjligheter och framtidens jobb. Besökarna får under lättsamma former prova på ett 50-tal olika yrken inom områden som teknik, bygg, service, design, vård och IT. Samtidigt pågår spännande tävlingar där besökarna får se Sveriges yrkesskickligaste ungdomar tävla om en plats i Yrkeslandslaget. På hela området kommer det pågå olika aktiviteter, uppvisningar, uppträdanden och seminarier med fokus på yrkes- och utbildningsområdet. Det kommer även finnas utställare som företag, skolor och organisationer. På Yrkes-SM finns inspiration för alla åldrar!

Vad är prova på-aktiviteter för något?

Vid de flesta tävlingsytor finns även ”stationer” med prova på-aktiviteter där besökarna kan testa på olika yrkesmoment under roliga och lättsamma former. Till exempel kan besökaren testa klättra på höga höjder, måla, ge första hjälpen, styra robotar, köra simulatorer, göra blomsterarrangemang och mycket annat. Vid stationerna finns också möjlighet att ställa frågor till personer inom respektive yrkesområde.

Vilka yrken kan jag prova på under Yrkes-SM?

Det kommer finnas ett 50-tal olika yrken att prova på. Allt från golvläggare, maskinförare, frisör, murare och VVS-montör till svetsare, IT-tekniker, guldsmed, kock, undersköterska och lastbilschaufför. Det kommer finnas möjlighet att ställa frågor till personer inom respektive yrkesområde

Vem får tävla i Yrkes-SM?

Ungdomar som går eller har gått en yrkesutbildning i ett representerat yrke. För att få tävla på Yrkes-SM får man inte vara äldre än 25 år. Olika branscher arbetar på olika sätt men ofta kvalar ungdomarna in genom lokala och regionala deltävlingar arrangerade av respektive branschorganisation/yrkesnämnd. Omkring 200 till 250 ungdomar tävlar i SM men flera tusen har genomgått kvaltävlingarna.

För mer information, kontakta respektive yrkespartner. Länk till annan webbplats.

Vilka yrken tävlar man i?

På Yrkes-SM finns yrken representerade från alla möjliga branscher, som bygg, design, industri, it, service, vård och tekniksektorn. Exempel på yrken är hudterapeut, kock, murare, industrielektriker och webbutvecklare.

Hur tävlar man i ett yrke?

Respektive yrkespartner avgör tävlingens utformning. I varje yrke finns flera tävlingsmoment av varierande svårighetsgrad, som ofta sträcker sig över flera dagar. Uppgifterna ska vara likvärdiga moment i det verkliga arbetslivet.

Tävlingarna består ofta av flera olika moment som prövar den tävlandes förmågor och kunskap inom olika områden inom yrket. Ett tävlingsmoment kan utformas som ett rollspel, som exempelvis inom hotellreception och vård och omsorg.

Hur ser tävlingsprogrammet ut?

Alla yrken tävlar alla dagar. Vissa yrken har en längre sammanhållen tävling, exempelvis trädgårdsanläggarna som jobbar med samma uppgift hela tiden. Men detta ser olika ut för olika branscher.

Hur planerar vi vårt besök på Yrkes-SM på bästa sätt?

Skolor kan förbereda sitt besök genom att använda handledningsmaterialet. Länk till annan webbplats.

Alla besökare behöver planera så att de har gott om tid. Det är ett stort område med många olika aktiviteter. Vi rekommenderar att besöket inte är kortare än två timmar för att kunna tillgodogöra sig så mycket information och inspiration som möjligt.

Rekommenderas någon dag speciellt för besöket?

Nej, schemat är fyllt med spännande händelser alla dagar. Vill man vara med på prisutdelningen bör ni vara på plats under evenemangets tredje dag - torsdagen. För skolklasser kommer det göras ett schema för att vilka dagar och tider som passar bäst för olika årskurser. Information om detta kommer.

Hur lång tid bör man avsätta för ett besök på Yrkes-SM med sina elever?

Det beror på hur mycket ni förberett ert besök innan och om eleverna fått med sig uppgifter att lösa på plats. Förbered ert besök genom att använd vårt handledningsmaterial. Länk till annan webbplats.

Vi rekommenderar att besöket inte är kortare än två timmar för att kunna tillgodogöra sig så mycket information och inspiration som möjligt.

Hur tar vi oss till området för Yrkes-SM?

Det kommer att avgå lokalbussar från centralstationen i Växjö. Välj linje, 3,4 och 8. Skolklasser i Kronoberg kommer att få erbjudande om gruppresor.

Hur gör man med lunch för sina elever?

Det kommer finnas möjlighet att förboka lunchpaket. Mer information kommer.

Finns det möjlighet att äta medhavd matsäck?

Det kommer att finnas picknickområden på området där det går utmärkt att äta medhavd matsäck.

Finns det café/restaurang inne på området?

Ja, det finns både kiosk, café och restaurang på området.

Läs mer om Yrkes-SM. Länk till annan webbplats.

Prenumerera på information

Vill du ha fortlöpande information om evenemanget?
Anmäl dig till Yrkes-SM:s nyhetsbrev Länk till annan webbplats.

Bakom evenemanget står Växjö kommun, Region Kronoberg, och WorldSkills Sweden.

Anmälan för att delta och/eller besöka Yrkes-SM i Växjö 2022 kommer att vara möjlig att göra under vintern 2021 via Region Kronobergs hemsida.

Covid-19: Anpassat evenemang

Läs mer på Region Kronobergs hemsida om hur vi kommer att genomföra Yrkes-SM på ett tryggt och säkert sätt för alla besökare. Länk till annan webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 oktober 2021
Jobb och företag