Skriva personligt brev

Du som söker till sportlovsferie eller sommarlovsferie ska skicka med ett personligt brev. Ett personligt brev, även kallat ansökningsbrev, är en presentation av dig själv som du skickar med ditt cv när du söker jobb.

I ett personligt brev har du chansen att visa att du är rätt person för det jobb du söker.

Bra att tänka på när du skriver brevet.

  1. Börja med det viktigaste. Skriv en kort och slagkraftig inledning, där du förklarar vilket jobb du söker och varför just du passar för det. Då fångar du läsarens intresse direkt.
  2. Anpassa alltid ditt brev efter just det jobb du söker. Se till att verkligen få med det som arbetsgivaren söker efter, så att ditt brev blir som ett svar på arbetsgivarens annons.
  3. Uttryck dig professionellt. Men undvik att bli alltför formell eller att använda interna branschord som inte alla förstår. Och krångla heller inte till det med för mycket detaljer.
  4. Ge exempel som lyfter fram dina egenskaper. Som läsare kommer man bättre ihåg en sådan beskrivning jämfört med om du bara listar dina egenskaper. Beskriver du dig själv till exempel som noggrann? Berätta i så fall om olika situationer när du varit det. Exemplen kan vara hämtade från jobb och studier, men lika gärna något från din fritid.
  5. Skippa klyschorna! Istället för stresstålig, ”utåtriktad” eller ”gillar att ha många bollar i luften” – var konkret och lyft fram exempel på hur du arbetar och hur du är som person.
  6. Avsluta gärna ditt brev med en positiv fras, som till exempel ”Jag ser fram emot att träffa er och få berätta mer om mig själv”.

Innan du skickar in ditt personliga brev, tänk på:

  • Använd ett formellt och professionellt språk.
  • Håll brevet kort (max 1 A4) och fokusera på relevanta detaljer.
  • Ditt personliga brev ska vara lättläst.
  • Läs igenom brevet noggrant för att undvika stav- och grammatikfel. Be gärna någon annan att läsa igenom det för en andra åsikt.

Mer information

Mer information och mallar för personligt brev finns på arbetsförmedlingens webbplats.

Skriva personligt brev. Länk till annan webbplats.

Information och mallar om C Länk till annan webbplats.V

Senast uppdaterad: 15 november 2023