Efter valet i Växjö kommun 2022

Den 11 september var det val till riksdag, kommunfullmäktige och regionfullmäktige. Allt om valen i Sverige 2022 hittar du på Valmyndighetens webbplats. Här redovisar vi valresultatet i Växjö kommun

När vallokalerna stängde den 11 september klockan 20.00 räknades alla röster i respektive vallokal. Detta kallas den preliminära rösträkningen eftersom alla röster senare räknas en gång till hos länsstyrelsen. När röstmottagarna räknat rösterna ringer de in resultatet till länsstyrelsen. Dagen efter valet överlämnar kommunen sen alla mottagna röster till länsstyrelsen.

På onsdagen den 14 september efter valet räknade kommunen även de förtidsröster som inte hann fram till vallokalerna på valdagen eller lämnades i en förtidsröstningslokal på valdagen.

Även dessa röster överlämnades sedan till länsstyrelsen och därmed har kommunen fullgjort sitt uppdrag. Länsstyrelsen räknar sen alla röster igen och fastställer valresultatet. Länsstyrelsen räknar även personrösterna, vilket inte har gjorts av kommunen på valnatten.

Platserna (mandaten) i kommunfullmäktige fördelas efter resultatet i kommunvalet. Om ett parti får tio procent av rösterna i valet får de alltså ungefär tio procent av platserna i kommunfullmäktige. Efter valet försöker de partier som fått platser i fullmäktige att hitta en politisk majoritet. Det betyder att den politiska majoriteten som ska bildas behöver ha över 50 procent av platserna i kommunfullmäktige. Det går även att styra en kommun med en politisk minoritet. Det innebär att man måste söka stöd hos partier utanför den styrande gruppen i olika frågor för att få igenom dem i kommunfullmäktige.

Valresultatet i Växjö kommun

22 september var valresultatet för Växjö kommunfullmäktige klart. De 61 platserna i kommunfullmäktige fördelades enligt följande:

Moderaterna: 17
Centerpartiet: 3
Liberalerna (tidigare Folkpartiet): 2
Kristdemokraterna: 3
Arbetarepartiet-Socialdemokraterna: 22
Vänsterpartiet: 5
Miljöpartiet de gröna: 2
Sverigedemokraterna: 7

Här kan du ta del av länsstyrelsens beslut om valresultatet till kommunfullmäktige i sin helhet, inklusive vilka som valts till ledamöter eller ersättare. Länk till annan webbplats.

Här kan du även se vilka personer som blivit invalda i kommunfullmäktige som ledamöter eller ersättare. , 14 kB.

På kommunfullmäktige sammanträde den 18 oktober presenterades ett nytt styre för Växjö kommun, bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Partierna kommer ha ett valtekniskt samarbete med Centerpartiet. för första gången.

Växjö kommuns budget för 2023 beslutas av kommunfullmäktige i november.

Alla ledamöter och ersättare i nämnder, kommunala bolag och kommunstyrelse utses vid kommunfullmäktiges sammanträde den 13 december och tillträder 1 januari 2023.

Senast uppdaterad: 31 oktober 2022