Almere

Almere i Nederländerna är Växjös vänort sedan 1999 och är en kommun i provinsen Flevoland, cirka 248 kvadratkilometer stor. Staden är en av de största av de nya städer som vuxit fram i Europa.

Grundstenen till Almere Länk till annan webbplats. lades under tidigt 70-tal med ändamålet att komma till rätta med bostadsbristen runt Amsterdam och Schiphol. Staden är byggd på havet och nuförtiden ligger kommunen 2 till 5 meter under havet. Almere är en av de snabbast växande städerna i Nederländerna och har för närvarande ett invånarantal på drygt 204 000, holländska staten har dock planer på att göra staden till den femte största i landet med plats för upp till 350 000 invånare. 

Almere upplevdes i en undersökning erbjuda det bästa ur två världar; utrymme och grön miljö som i en småstad samt infrastruktur som i en storstad. Almereborna är stolta över sin stad och beskriver den som "en grön och innovativ shoppingstad med mycket utrymme".   

Ett 50-tal ungdomar från Växjö deltog i juli 2014 International Youth Games i Almere. Tävlingen är ett samarbete mellan vänorter, bland annat Växjö, Lancaster och Almere. Växjöungdomarna deltog i följande idrottsgrenar; friidrott, simning, tennis, judo, bordtennis och badminton samt ett kulturutbyte i form av en musikal. 

Det läggs stort fokus på att utveckla Almere till en hållbar stad ur både ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv. I april-oktober 2022 är Almere värd för Floriaden, en internationell trädgårdsutställning som arrangeras vart tionde år sedan 1960. Temat för året är Växande Gröna Städer med extra fokus på framtida städers utveckling. Det som byggs för utställningen i Almere kommer sedan att finnas kvar som en ny del av staden. Mer information om Expo 2022 Floriade Almere Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad: 29 augusti 2022