Duluth

Växjös amerikanska vänort Duluth, Minnesota, är ett regioncentrum för turism, utbildning, vård, flyg, högteknologi och internationell sjöfart. Staden har drygt 86 000 invånare och ligger vid Lake Superiors nordvästra strand och har varit Växjös vänort sedan 1987.

Duluth Länk till annan webbplats. har en av Nordamerikas största inlandshamnar. Många av de svenskar som utvandrade till Amerika i mitten-slutet av 1800-talet, särskilt från Småland och Öland, hade Duluth som utgångspunkt och hemstad. Dessa svenska immigranter arbetade ofta i skogen eller på sågverk i norra Minnesota eller i angränsande delar av Kanada.

Dessa historiska band mellan Växjö och Duluth gör att det finns ett ömsesidigt och naturligt intresse för varandras kultur och liv. Duluthkonstnären Alison Aune, med rötter i Kronobergs län, knyter i sitt konstverk Friendship Bridge ihop det svenska och amerikanska i form av svensk folklore och Duluth Aerial Lift Bridge, landmärket som byggdes i hamnen under en tid då många svenskar fortfarande lämnade sitt fädernesland för att korsa Atlanten i hopp om ett bättre liv i Amerika. 

Konstverket Friendship Bridge. Foto: Alison Aune

Med Duluth har vänortsutbytet genom åren främst haft fokus på idrott, kultur och klimat- och miljöfrågor. Borgmästaren i Duluth är sedan hösten 2015 Emily Larson.

I Duluth finns en vänortsförening, Duluth Sister Cities International Länk till annan webbplats., som är ansvarig för program för vänortsutbyten. Förutom kulturutbyten och den årligt återkommande fotbollsturneringen Sister City Soccer Cup Länk till annan webbplats., lanserades i juni 2010 ett klimatidolprojekt i Duluth, inspirerat av Klimatidolerna i Växjö. Fyra familjer från Duluth och fyra familjer från kanadensiska Thunder Bay tävlade mot varandra i mest miljövänliga livsstil. Varje familj fick under 2011 fyra utmaningar som syftade till att minska utsläppen av växthusgaser. Till deras hjälp och stöd fanns coachfamiljer i Växjö.

I augusti 2014 gjorde Karl-Oskarkören från Växjö Kulturskola en bejublad resa till Minnesota. Konserter gavs både i Duluth och i Minneapolis, samt i Svenska kyrkan i New York, där USA-vistelsen avslutades. Mer om detta äventyr finns att läsa i körens reserapport , 3 MB, öppnas i nytt fönster..

Växjö kommun deltog 2015-2017 i ett konstprojekt tillsammans med Duluth och dess andra vänorter Thunder Bay i Canada, Ohara-Isumi City i Japan, Rania i Irak och Petrozavodsk i Ryssland. Konstnären Anne Labovitz Länk till annan webbplats. hade efter Skypesamtal med boende i de olika orterna skapat konstverk som ställdes ut i respektive ort under tre års tid. Först ut att ta emot vandringsutställningen var Thunder Bay i Kanada och därefter kunde den ses i Växjös konsthall i mars-april 2017. Delar av konstprojektet 122 Conversations Länk till annan webbplats. finns nu att skåda på Minneapolis internationella flygplats.

Senast uppdaterad: 30 maj 2024