Kaunas

Växjö och Kaunas har varit vänorter sedan 1990 och senast vänortsavtalet förnyades var i samband med firandet av ”Kaunas City Days” i maj 2005.

Kaunas Länk till annan webbplats. är centralt beläget, mitt i Litauen, utmed de större transportvägarna i landet. Detta gör staden till ett av Litauens större logistikcentrum. Kaunas utgör också ett av landets viktiga industri- och businesscentrum med betydande möbel- och livsmedelsindustri samt högteknologisk verksamhet. Sedan några år tillbaka syns också en betydande byggboom i centrala Kaunas. Det är framför allt kontorsbyggnader som efterfrågas av litauiska företag som flyttar delar av sin verksamhet till Kaunas samt outsourcing från andra länder, bland annat från Sverige.

Kaunas anses vara den stad i Litauen som genom åren bäst har bevarat den nationella karaktären. Här finns ett rikt kulturliv och det arrangeras varje år ett stort antal festivaler inom sång, musik och dans. I april 2019 arrangerades Scandinavian Days och då fanns både unga musiker och en glaskonstnär från Växjö med i programmet (reserapport från detta besök , 4 MB, öppnas i nytt fönster.). Staden var i tiden mellan första och andra världskriget tillfällig huvudstad i Litauen och fortfarande används ibland smeknamnet ”temporary capital”.

EU-kommissionen har 2022 utsett Kaunas till europeisk kulturhuvudstad och dess officiella slogan ”From temporary to contemporary” vill lyfta fram och hylla stadens utveckling till en modern och aktuell kulturstad. Växjö med omnejd finns i kulturhuvudstadsprogrammet representerat av kammarorkestern Musica Vitae och Sagobygden som ger en gemensamt konsert i Kaunas lördagen den 21 maj 2022. Mer information om förberedelser och kommande program för kulturhuvudstadsåret Länk till annan webbplats..

Kaunas har drygt 300 000 invånare och styrs sedan 2015 av borgmästare Visvaldas Matijosaitis.

Senast uppdaterad: 29 augusti 2022