Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Ingelshov blir Växjö kommuns första evakueringsboende för ukrainska flyktingar

Växjö kommun har under en dryg vecka genomfört en inventering av fastigheter som kan användas som bostäder på kortare och längre sikt, då Migrationsverkets behov av bostäder just nu är stort. Nu står Ingelshov i Ingelstad klart som evakueringsboende, alltså ett första boende för människor som flytt till Sverige.

- Växjö är redo att hjälpa människorna som flyr från Rysslands invasion av Ukraina. Flyktingpolitiken är ett nationellt ansvar, men vi hjälper till att inventera boenden så att människor som lämnat sina hem blir omhändertagna. Vi ser ett engagemang från föreningar och invånare att hjälpa med boende och förnödenheter. Vi tar det ansvar som är kommunens, exempelvis att alla barn kan gå i skolan, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Ingelshov ägs av det kommunala bostadsbolaget Vidingehem och har tidigare varit ett vårdboende.

- Ingelshov står tomt sedan en tid och ligger på en fin plats. Vi tror att de som kommer hit kommer känna sig trygga. Ännu återstår lite arbete med att få rummen i ordning, men våra medarbetare arbetar just nu med det, säger Anders Bengtsson (C), ordförande för Vidingehem.

Växjö kommun ser också över andra byggnader och lokaler i samtliga förvaltningar och bolag, som kan användas som evakueringsboende. Men också vilka lägenheter hos allmännyttan som kan hyras ut till Migrationsverket på längre sikt.

Växjö kommun uppmanar också privata fastighetsägare att höra av sig till Migrationsverket om de har lägenheter att hyra ut på längre sikt, eller andra fastigheter som kan fungera på kortare sikt.

Senast uppdaterad: 11 mars 2022