Växjö kommuns delårsrapport visar på positivt resultat

Idag har delårsrapporten för Växjö kommun presenterats för kommunstyrelsen. Rapporten gäller för januari till augusti 2024. Trots en tuff ekonomisk situation med ökade kostnader visar kommunen ett positivt resultat.

Delårsrapporten visar att kommunens ekonomi har påverkats av inflation och ökade pensionskostnader, men trots det redovisar nämnderna ett samlat överskott på 53 miljoner kronor. Prognosen för helåret för kommunen pekar även på ett överskott på 50 miljoner kronor, vilket är 156 miljoner kronor bättre än budget.

- Vi har lyckats vända utmaningar till möjligheter genom att hålla en stram budget och göra kloka prioriteringar. Detta positiva resultat ger oss förutsättningar att fortsätta utveckla Växjö för våra invånare, säger Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunens största kostnadspost, personalkostnader, har ökat drygt 200 miljoner kronor till följd av fler anställda, löneökningar och högre pensionskostnader. Växjö kommun har gjort flera stora investeringar, framför allt inom infrastruktur och samhällsservice. Inom kommunkoncernen har bland annat Hagaviksskolan, grundskola med årskurs 7–9, färdigställts.

- Vi har arbetat hårt för att hålla ekonomin i balans och jag är stolt över att vi lyckas visa ett positivt resultat, trots de utmaningar vi står inför, säger Anna Rosander, ekonomi- och finansdirektör i Växjö kommun.

Resultat från förvaltningarna

Trots ökade kostnader förväntas kommunen uppnå sina ekonomiska mål och fortsätta bidra till en stabil ekonomi under resten av året.

Vid årets slut beräknas nämndernas samlade överskott till ungefär samma nivå som vid delårsbokslutet, 48 miljoner kronor. Utfallet för de olika nämnderna skiljer sig åt.

Omsorgsnämndens överskott beräknas bli högre till följd av ett fortsatt lägre antal verkställda platser på särskilt boende. Nämnden för arbete och välfärd redovisar en negativ budgetavvikelse där den enskilt största faktorn är kostnadsutfallet för försörjningsstöd inom ekonomiskt bistånd.

Nämnden för arbete och välfärd, samhällsbyggnadsnämnden samt kultur- och fritidsnämnden räknar med att de handlingsplaner som beslutats för att komma tillrätta med sina underskott ger resultat och kan begränsa underskotten vid årets slut.

God ekonomisk hushållning

För att avgöra om Växjö kommun har god ekonomisk hushållning görs en samlad bedömning av kommunens övergripande finansiella mål, tillsammans med en uppföljning på utvecklingen av ett antal indikatorer. Prognosen visar på att Växjö kommun bedöms ha en god ekonomisk hushållning för året 2024. Både överskottsmålet och effektivitetsmålet bedöms uppnås.

Om delårsrapporten

I delårsrapporten visas kommunens ekonomiska resultat för januari till augusti och jämförs med både budgeten och samma period förra året. Den innehåller också en prognos för hela året i förhållande till kommunfullmäktiges fastställda budget.

Senast uppdaterad: 1 oktober 2024