Ord som får extra viktig innebörd och så framtidens flyg

Den här fredagen är det många stora tankar, bland annat om framtidens flyg och hur viktigt det är att vi nu minskar elanvändningen.

I går kväll var jag på träff med näringslivet tillsammans med kollegor från Växjö kommun, Alvesta kommun, Region Kronoberg och flygbolaget BRA på Smålands Airport.

Det har gjorts en satsning på att varje dag få till fler flygtider mellan Växjö och Stockholm/Bromma. Något som varit starkt efterfrågat av framförallt vårt näringsliv i hela regionen och att göra den satsningen gynnar inte bara näringsliv och vårt samhälle utan även flygplatsen. Om inte affärs- och vardagsflyget fungerar kommer vi inte heller klara av att ha kvar charterflygen och det finns risk för flygplatsens överlevnad. Då BRA även satsar stenhårt på biobränsle och utforskar möjlighet till elflyg känns det ändå på något sätt bra för ju mer flyget här fylls och det fungerar så är vi med i satsningen på framtidens flyg – den som kan gå helt på el.

Inget är svart eller vitt men utvecklingen går framåt och tankarna snurrade rejält igår kväll när jag kom hem kring ämnet – vad är det mest smarta resurseffektiva färdmedlet om vi räkna in allt och även då tänka på investering för framtiden? Som sagt – många tankar och med huvudet fyllt av dessa är nu det inbokade samtal med flygbolaget BRA och även Naturvårdsverket så att jag kan få mer så kallat kött på benen.

På tal om stora tankar – elförbrukning och elkostnad. Något vi vetat om länge med som vi kanske inte fullt förstått vidden av tidigare och likt det jag tidigare beskrivit om ordet komponentbrist som jag tror vi alla nu fått känna av, fylls även dessa ord med mer innehåll än tidigare. Som jag förmedlat i olika kanaler och intervjuer gör vi nu en kraftsamling internt hos oss i vår stora kommun och gör allt vi kan för att minska just elanvändningen. Det handlar om att våra skattepengar ska gå till våra kärnuppdraget och inte till dyra elräkningar och då behöver vi alla dra vårt strå till stacken.

På vaxjo.se har vi publicerat tips och råd till alla invånare om hur du bäst minskar elanvändningen, och därmed även elkostnaderna. Något som fick mig att haja till och skärpa mig lite extra är det faktum att just minskad elanvändning är det snabbaste sättet att få ned elpriserna, både här i Sverige och i södra Europa. Om vi alla får ned elanvändningen med fem procent skulle priserna kunna vara tillbaka på samma nivåer som hösten 2021. Och visste du att aparater i standby-läge slukar ström motsvarande två procent av Sveriges årliga elförbrukning? Så nu gäller det att dra ut kontakter och stänga av standbyskärmar, datorer och annat som inte används och det både på jobbet och privat.

Som sagt, fler tips finns på vår webbplats och där länkar vi även vidare till exempel Energimyndigheten med flera som har bra råd för villaägare i denna tuffa tid.

Ha nu en fin helg och glöm inte att det är MAT-rundan Länk till annan webbplats. där många av länets producenter öppnar sina gårdar och ställer ut. //M

Senast uppdaterad: 16 september 2022