Träbyggnadspriset för hållbart byggande i trä

För att stärka kommunens träbyggnadsstrategi och manifestera Växjö som ledande i landet inom träbyggnation delar Växjö kommun varje år ut ett Träbyggnadspris.

Priset går till en eller flera aktörer inom akademi, näringsliv eller offentlig sektor. En jury nominerar till priset och kommunstyrelsen utser vinnare. Priset består av ett diplom med motivering samt en minnestavla.

Träbyggnadspriset delas ut i samband med utdelning av Byggnadspriset i november.

Vinnare av träbyggnadspriset 2024: Ola Malm Arkitekt, Arkitektbolaget i Växjö - Eldsjäl inom träbyggnation

"En fantastisk människa som ställer upp vid besök, introducerar trä till de flesta, ifrågasätter för att komma framåt och ger Växjö en unik mångfald av träbyggnation, säger Olivia Thim, VD Växjö Linnaeus Science Park."

Övriga nominerade av Växjö kommuns Träbyggnadspris 2024

Årets nomineringar visar på en imponerande bredd av kreativitet, teknisk skicklighet och engagemang för miljön.

Granitor - Biologens obehandlade träfasad
Granitor har i Biologen visat hur vi kan använda lokalproducerat material med lågt klimatavtryck som fasad på moderna och vackra flerfamiljshus. Att materialet också är anpassat för cirkulär användning innebär att detta är en lösning i verklig framkant och helt i enlighet med samhällets hållbarhetsambitioner.

Byggföretaget ETC Bygg
-ETC har visat ett starkt engagemang för träbyggande genom att utveckla innovativa och hållbara bygglösningar som minskar klimatpåverkan, genom att använda förnybara material och energieffektiva tekniker i sina byggprojekt, säger Thomas Bader professor i byggteknik på LNU.

VEABS om- och tillbyggnad av huvudkontor
Modernt trivsam kontorslokal som gifter sig med befintlig byggnad. Känslan att de tagit fasta på hur trä och andra organiska material kan användas i den synliga miljön gör att skapa en känsla av trivsel och bra arbetsmiljö. Både i de material man tar på, och de man ser på.

De nomininderade till träbyggnadspriset presenterades för kommunstyrelsen den 1 oktober.

Frågor och svar om Träbyggnadspriset

Varför delas träbyggnadspriset ut?

Priset delas ut för att belöna och uppmuntra till träbyggnation samt sprida kunskap om byggnation i trä.

Vad består träbyggnadspriset av?

Ett diplom med en motivering och en minnestavla.

Hur går nomineringen till?

Jurymedlemmarna ger förslag och väljer ut max fyra (4) kandidater. Det går också bra att tipsa jurymedlemmarna om bra förslag på kandidater.

Vilka sitter i juryn?

Juryn består av representanter från kommunen, näringslivet och Linnéuniversitetet.

Vem kan få träbyggnadspriset?

Det kan vara en byggnad, ett företag, en forskare/forskningsrapport. Kravet är att det ska finnas en anknytning till Växjö. Det finns inget hinder för att någon som har fått eller får Byggnadspriset också kan få Träbyggnadspriset.

Priset ska gå till en eller flera aktörer inom akademi, näringsliv eller offentlig sektor och ska avse en särskilt god prestation inom byggnation, ingenjörskonst, teknisk innovation eller närliggande insatser med fokus på träbyggandet och god arkitektur.

Hur går beslutsprocessen till?

I augusti tillkännages de nominerade. Kommunstyrelsen tar beslut om vinnaren i oktober och prisutdelning sker samtidigt som utdelandet av Byggnadspriset.

Varför har vi en träbyggnadsstrategi?

Växjö kommun värnar om miljön och det genomsyrar allt arbete som vi gör. Som en del i vårt miljöarbete har vi tagit fram en träbyggnadsstrategi för Växjö: Växjö- Europas första Moderna Trästad. Strategin ska få fler att bygga i trä, både kommunens bolag och byggindustrin i övrigt.

Vår vision är att Småland ska bli ett nationellt centrum för modernt träbyggande.

Senast uppdaterad: 26 februari 2025